Доц. Атанас Мангъров няма да се ваксинира, съобщават от "24 часа".

Причината е, че шефът на COVID отделението на Инфекциозната болница вече имал антитела, тъй като е изкарал коронавируса безсимптомно.

Мангъров обясни, че подкрепя ваксинацията и би си поставил ваксината, ако нямаше антитела.

По негови думи преди две седмици се изследвал и установил, че заради всекидневната си среща със заразата тя е преминала и през него.

Медикът подчерта, че при положение че има антитела, както и премиерът, който също е прекарал болестта, те няма нужда да се ваксинират. Ако обаче и двамата не били изкарали вируса, той щял да посъветва Борисов да се ваксинира.

Борисов иска Мангъров да се ваксинира пред камери
Обновена

Борисов иска Мангъров да се ваксинира пред камери

1,400 млн. лв. са нужни за закупуване на втора ваксина

Мангъров посочи, че не е почувствал неразположение или някой от типичните симптоми - т.е. е прекарал коронавируса безсимптомно, както по негови думи го изкарват 80% от заразените.

"Когато някой има антитела, тоест се е срещал с вируса, и ви каже, че има нужда да се ваксинира, то за този човек има две възможности - едната е той нищо да не разбира от имунология или той просто да ви манипулира", отбеляза инфекционистът.

Масовото ваксиниране у нас започва до 2-3 месеца
Обновена

Масовото ваксиниране у нас започва до 2-3 месеца

Тогава ще се проведе и проучване за ефекта от ваксината срещу коронавирус

Той обясни, че двамата с Борисов са се чули преди Коледа, както и тази сутрин, като за ваксините са разговаряли надълго преди празниците.

"Смисълът на нашия разговор беше, че трябва по един от двата начина да се изгради имунитет. Единият е дивият, а другият е цивилизованият - чрез ваксина. Винаги съм подкрепял ваксинацията", увери Мангъров.

Припомняме, по-рано днес премиерът заяви, че е получил уверението на доц. Мангъров, че ще се ваксинира срещу коронавируса. Борисов настоя ваксинацията да бъде направена публично.

Мутафчийски: Станахме жертва на успеха си, но надеждата вече не е имагинерна

Мутафчийски: Станахме жертва на успеха си, но надеждата вече не е имагинерна

Мой дълг бе да се ваксинирам, а и съм убеден