Станахме жертва на успеха си, престанахме да вярваме на всички, уморихме се от мерките. Сега обаче вече има надежда и тя не е имагинерна, възползвайте си. Това призна и призова в студиото на БиТиВи ген. Венцислав Мутафчийски.

Бях длъжен да се ваксинарам, да дам пример, а и да предпазя себе си и своите близки. Длъжен бях заради хората, които вярват в мен, заради моите близки, а и съм напълно убеден във ваксината, бяха думите на генерал проф. Венцислав Мутафчийски, който беше един от първите, с които стартира вчера ваксинацията в България.

Мутафчийски заяви, че до този момент не е изкарал коронавирус и нито той, нито някои от неговото семейство не е изкарал болестта. Генералът се тества редовно, а как се е предпазил - с лични средства. Вчера във ВМА са се ваксинирала 80 души, при спазване на всички процедури с предварителния преглед и изчакването за реакции. До момента няма докладвани случаи на странични реакции, увери ген. Мутафчийски и посочи, че ваксината е лесна за изпълнение, ефективна и всъщност нищо не вкарва в клетката ни.

Д-р Шахин: Очакваме ваксината на Pfizer и BioNTech да е ефикасна срещу мутиралия вирус

Д-р Шахин: Очакваме ваксината на Pfizer и BioNTech да е ефикасна срещу мутиралия вирус

Пандемията ще бъде под контрол преди следващата зима...

Мутафчийски заяви, че ваксината на Pfizer/BioNTech е сигурна и защото е изпитана на 44 хиляди души. Затова и той не разбира притесненията на много българи, които обаче пият много лекарства, неизпитани и на 50 души. Венцислав Мутафчийски посочи и за процедурата по одобрение на ваксината, че ЕМА е приела и разгледала по-широк набор от документи, за да разреши употребата й в Европа. С тази ваксина вече са ваксинирани над 1 млн. души. и не са докладвани много реакции.

Венцислав Мутафчийски призна, че странични реакции може да има включително и заради неправилно съхранение на ваксината, за което отговорност носи държавата. Генералът обаче посочи, че във всеки един кашон има устройство, което следи температурата и в паметта му може да се види при какви условия е била съхранявана тя. Според Мутафчийски е излишен шума, който се вдига около превозването на ваксината с бус на производител на месо. Аз не виждам какъв е проблемът, посочи генералът.

В началото на януари се очаква втората пратка с ваксини Pfizer/BioNTech, а към края на месеца и ваксини от втория вид, ако "Модерна" получи разрешение до 9 януари. Дилемата "коя ваксина?" би стояла през март месец, ако всички ваксини минат процедурата на одобрение. Хирурзите не трябва да се занимават с такива коментари, затова и Мутафчийски отказа да коментира коя точно ваксина да се избере.

"Готвим се много сериозно", увери Мутафчийски за изпитанието по логистиката за ваксинирането. ВМА е подготвила вече мобилни екипи, за да подпомогне ваксинирането на възрастни хора по домовете. Държавата носи пълна отговорност за сигурността на ваксината, посочи Мутафчийски.

Борисов иска Мангъров да се ваксинира пред камери
Обновена

Борисов иска Мангъров да се ваксинира пред камери

1,400 млн. лв. са нужни за закупуване на втора ваксина

Определението за годината на Мутафчийски е "трудна". Самият той призна, че в първия момент е искал да добави и думата "интересна", но при такова стечение на годината тази думи не е подходяща. По думите на генерала в тази криза, лекарите са останали единствените хора, в които се вярва и надява.

Той е убеден, че е много рано да се правят изводи колко много граждани няма да се ваксинират и че тепърва списъците с желаещи ще нарастват.

Мутафчийски е напълно убеден в мерките и до този момент. В момента във ВМА се лекуват около 100 души, като 23 са в интензивни отделения. Това е на половина от най-тежкото време.

В България никога не сме имали много тежки мерки, въпреки че всички говорят за ужаса и ограниченията, но сме станали жертва на собствения си успех, е друг извод за Мутафчийски от развитието на коронакризата у нас. Мутафчийски заяви, че не е никакъв пророк за епидемията, а просто следи фактите, процесите и как те се случват в целия свят. Затова и е преценил, че пандемията няма да ни подмине и границата на България няма да я спре. За втората вълна - за Мутафчийски също не е била неочаквана и е била предвидима. Той подчерта, че една такава вълна през пролетта болниците не биха могли да поемат и да отговорят.

"Ние станахме жертва на успеха си, забравихме, решихме, че това е прекомерно, излиза там един с униформа да ни плаши. Пренебрегнахме всички препоръки. И този процес беше в цяла Европа. Хората се умориха и научихме урока си по трудния начин." Според Мутафчийски и пикът на висока смъртност е нямало как да ни подмине.

Имам определена философия на поведения в тази криза и тя не е помръднала с нищо от пролетта - тя е колкото се може по-малко хора да се заразяват и колкото се може повече хора да стигнат здрави до ваксината, посочи Венцислав Мутафчийски и припомни думите си от пролетта да не се слушат политици, на които им предстои преизбиране. Тази философия не я измислил и той сам, както каза генералът и се позова на германския канцлер Ангела Меркел.

Не се срамувам от нито една своя дума и бих я казал и сега, отсече Венцислав Мутафчийски, отказвайки да коментира политически въпроси. Той увери, че решението да излезе извън обсега на камерите и да напусне публичното пространство е лично негово. "Не може хората да ги уморяваш с образа си, да го свързват с безизходица и страх. Въпреки че не това беше целта ми, обясни Мутафчийски и отсече, че не желае вече да ходи по телевизиите и да натрапва присъствието си.

Още пролетта той установил, че българите са забравили как изглеждат техните военни и генерали. А за появяването си по униформа, Мутафчийски обясни, че това е просто протокол, който военните спазват. А това да застане начело на Националния оперативен щаб, Мутафчийски определи не като избор и решение, а като задача, която му е поставена от премиера.

На въпрос смята ли да влезе в политическата битка следващата година, Мутафчийски отсече: "Това не е моя битка." Според него хората трябва да разберат, че трябва да тежат на мястото и да не се месят там, където не им е работа.

анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Виж резултати

При първа възможност 43.2%

Не, страх ме е 8.9%

Ще изчакам да мине време 27.6%

Само с руската ваксина 12.4%

Няма такъв вирус 7.8%