Председателят на Националния оперативен щаб (НОЩ) и директор на Военномедицинска академия (ВМА) генерал Венцислав Мутафчийски също бе ваксиниран срещу COVID-19.

"Ние се намираме във война, но дойде нашето оръжие и то е в тези малки флакончета, то ще ни спаси от всичко това, което беше през тази година, то ще ни върне прегръдката и целувката с нашите деца и нашите близки", категоричен бе ген. Мутафчийски.

Секунди след ваксинацията генерал Мутафчийски разкри, че не е усетил нищо, очаквал е повече, но не се е страхувал.

Днес във ВМА ще бъдат ваксинирани 80 човека - пръвите 15 човека са знакови лица за ВМА. Най-сложните операции, извършени от пациенти с коронавирус и други заболявания били извършени от медиците.

Следващите ваксинирани в болницата ще бъдат началници на клиники, които станали по принуда началници на ковид клиники.

Общо ще бъдат ваксинирани 20 медсестри, 17 санитари, всички останали са лекари - това е първата вълна на ваксинация във ВМА. Ние спазваме абсолютно всички инструкции, има достатъчно информационни табла, увери генерал Мутафчийски. Следващата ваксина не може да бъде поставена по-рано от 21 дни.

анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Виж резултати

При първа възможност 43.2%

Не, страх ме е 8.9%

Ще изчакам да мине време 27.6%

Само с руската ваксина 12.4%

Няма такъв вирус 7.8%

"Ние вярваме в науката - това е първото ми послание. То е насочено и към нашите колеги, неслучайно така подбрахме първите хора, които да се ваксинират, за да им покажем, че ние вярваме в науката. Ние сме хора, които цял живот се занимаваме с наука и практическа медицина, ние се стараем винаги да сме информирани".

"Да се осланяме на науката. Неслучайно ВМА е лечебното заведение, в което се внедряват всички иновации в световната медицина. И сме убедени, че трябва всеки един да се ваксинира, за да може да се спре тази агония. Сами виждате - колкото по-дълго време даваме възможност на този вирус да заразява хора, ние му даваме възможност той да мутира и да ни изненадва. Това ни задължава да бъдем бързи и отговорни, подчерта още началникът на ВМА".

След Мутафчийски, личен пример дадоха полк. доц. Димо Димов - заместник-началник на ВМА, полк. доц. Методи Кунчев - началник на Лаборатория по вирусология, както и редица знакови имена в родната медицина, сред които проф. Никола Владов - началник на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, професор Крум Кацаров - началник на Клиника по гастроентерология, професор Илия Салтиров - началник на Клиника по ендоурология и екстракорпорална литотрипсия, доц. Ивелин Такоров - началник на Първа клиника по коремна хирургия и други.

Проф. Ангелов стана първият българин, ваксиниран срещу COVID-19
Обновена

Проф. Ангелов стана първият българин, ваксиниран срещу COVID-19

България се изправя заедно с ЕС за победоносна битка