Доц. Атанас Мангъров заяви, че "понякога" носи маска, когато преглежда пациенти. Той обяви, че хонорарът за преглед в кабинета му е 100 лв., а при домашно посещение 200 лв, но отказа да уточни дали ходи на домашни посещения.

"Ако ви кажа "да" - това означава, че ще призная, че съм контактен с този или онзи. Нищо не отговарям." - коментира Мангъров в интервю за bTV.

Мангъров изтъкна, че досега е прегледал над 50 души, които са се оказали заразени с коронавируса.

"Значителна тях от тях впоследствие са се оказали положителни, след като съм ги прегледал и съм бил в контакт с тях, са се оказвали положителни. След това съм ходил при други хора. Не може да съм бил приносител на вируса. Няма как да стане, ако се действа по този начин - никой няма да бъде прегледан. Ако вие сте с някакво фебрилно състояние и отидете при личния си лекар, той ще каже - махай се от тук, и отиди си направи тест. Но вие трябва да кажете на личния си лекар." - каза още той.

Лекарят призна, че е преглеждал хора докато то е трябвало да е под карантина.

Добави, че се е тествал за коронавирус, след като е гостувал в студиото на БНТ и е бил в контакт със заразен, но не е дал проба веднага, а на седмия ден: "Не бях под карантина, никой не ми е казвал и, ако ми беше казвал, щях да направя много сериозни възражения. Тествах се с антигенните тестове, не са PCR-тестове, не е възможно да е грешен резултатът. Това са тези тестове, които използваме в болницата."

Мангъров призна още, че нарушава правилата за носене на маски и че в автобуса например пътува без маска: "Всеки ден ми се налага да ходя да лекувам хора с COVID и ако караме така, към хонорара за прегледа, ще трябва да добавям тези евентуални 300 лв. глоба за неносене на маска."

Доцентът заяви, че има лични предпазни средства, когато преглежда болни, и набляга на миенето на ръцете: "Понякога нося маска, когато има нужда да нося. Когато съм в болницата и преглеждам, нося маска понякога".

Той за пореден път повтори тезата си, че болестта не е сериозна: "Това е една вирусна инфекция, което е самоограничаващо се заболяване и това, което трябва да се направи, когато човек се чувства неразположен, е да си остане вкъщи, да си облече пижамата, да пие чайчета, супички и да чака да му мине. Най-много да му се даде една таблетка аспирин."

Според Мангъров заразените са много повече от тези, които отчита официалната статистика:

"Нали не си мислите, че в страната са само тези 1300 или 1400 заразени, които се съобщават всеки ден. Ако можехме да тестваме всичките 7 млн. души, щяхме да намираме поне 70 000 - 80 000, които са заразени, пропорционално на процента на положителните тестове, които се установяват."

Доц. Мангъров обаче пропусна да отчете факта, че тестваните са хора със симптоми или такива, които са контактували със заразени с коронавирус, подари което вероятността да са носители на заразата е многократно по-голяма, отколкото в средностатистическия случай.