Много хора ходят на екскурзии в Чернобил и нищо не им става, но аз не ви съветвам, защото може след време да получите рак на еди какво си. С това сравнение доцент Атанас Мангъров отправи съвет относно ваксинацията срещу коронавируса.

Иначе Мангъров препоръчва всеки, който се е скрил в миша дупка, който ходи в тоалетната с маска и шофира колата си с маска и когато е сам, да си направи ваксинация и да си поеме рисковете.

Според него тази ваксина е много нова и все още има рискове. Тази ваксина още е недостатъчно изпитана и да се въвежда в масовата й употреба е много рисковано. По думите му не можеш да създадеш една ваксина за 6 - 7 месеца.

Мангъров няма да се ваксинира, защото има антитела - изкарал е вируса явно безсимптомно. В студиото на БиТиВи Мангъров отбягваше в студиото на БиТиВи директен отговор на въпроса дали ще изпълни разпореждането на Борисов да се ваксинира публично. На един от тези въпроси каза, че си говорят в "прав текст", макар и от време на време.

Не е ясно още и какъв имунен отговор дава ваксината, както и колко дълго ще трае имунитетът срещу инфекцията. А ако се получат автоимунни заболявания не след 2-3 месеца, а след 4-5 години, попита Мангъров. Още един въпрос, който той задава: Щом естествената инфекция не създава траен имунен отговор, защо ваксината да дава такъв?

Иначе Атанас Мангъров подчерта, че принципно е за ваксините и ги препоръчва. Като пример даде това, че препоръчва ваксините за рак на шийката на матката и на мъже.

"Аз съм за ваксините. Ваксинирал съм няколкостотин души. Но трябва да имаш основание, за да правиш нещо такова", заяви Атанас Мангъров и заяви, че той е чел медицината и след 33 страница на учебника, а много негови колеги са стигнали само до 25 страница.