Омбудсманът Мая Манолова поиска спешни консултации с медицински специалисти на чужденците в процедура за международна закрила в Регистрационно-приемателния център в Харманли. Тя настоява да бъде установено има ли краста в бежанския център, съобщават от кабинета й.

Припомняме, че общинска съветничка от Харманли нееднократно алармира, че сред мигрантите в Харманли има краста. От управата на центъра отричат информацията.

Папатаци налазиха бежанците в Харманли

Папатаци налазиха бежанците в Харманли

От центъра уверяват, че няма краста и екзотични болести сред мигрантите

Манолова е написала препоръка до здравния министър Петър Москов и председателя на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова. Тя призовава спешно да се организира екип от лекари, специалисти - инфекционисти и дерматолози, паразитолози, които на място да извършат изследвания и да поставят точна диагноза на кожните заболявания.

Мая Манолова настоява също и за подобряване на хигиенно-битовите условия в стаите на чужденците.

Омбудсманът Манолова е изпратила екип от експерти на институцията в бежанския център след жалба на гражданка. В жалбата се твърди, че голям брой търсещи международна закрила се разхождат безпрепятствено из града с видими рани и обриви по ръцете и краката. Гражданката алармира, че тези хора представляват заплаха за здравето на местното население.

Искат спешна проверка за болни от краста в мигрантския лагер в Харманли

Искат спешна проверка за болни от краста в мигрантския лагер в Харманли

Местните жители се страхуват от епидемия

От кабинета на Мая Манолова изтъкват, че като национален превантивен механизъм омбудсманът следи дали се спазват правата на търсещите закрила у нас. Като национален обществен защитник тя има пряк ангажимент да съблюдава интересите, безопасността и здравето на българските граждани.

В продължение на два дни екипът на омбудсмана е инспектирал бежанския център в Харманли. В него в момента са настанени над 3000 души.

Експертите са посетили халета № 9, 10 и 11. Там те са констатирали лоши хигиенно-битови условия в стаите. На място експертите от екипа на Манолова са провели разговори и с търсещите убежище, и с медицинския състав в Здравната служба.

По информация от лекарите, в центъра има много хора с кожни заболявания, предположения за краста (Скабиес), имало е установена варицела, която е излекувана. Има случаи, за които медиците се съмняват, че става въпрос за кожна лайшманиоза (кожни язви и рани).