В Бургас започна мащабна дезинфекция на обществените места срещу COVID-19. Мярката беше предприета, след като областта зае челното място в страната по брой заболели на глава от населението, съобщи bTV.

Пръскането става с аерозол, в който е разтворен дезинфектант. Насочването на струята се управлява с джойстик, така че да стигне и до труднодостъпни места.

Дезинфекцията ще продължи по график до Коледа - през деня в ромските махали, а през нощта - по централните улици и пешеходни зони. Въпреки че препаратът е безопасен, е добре поне за час да се избягва минаването през района на дезинфекция, предупреждават специалистите. 

"Всички действия, които биха могли да подпомогнат ограничаването на коронавирус епидемията, биха били подходящи. В случая препаратът, който се използва, е с много добри бактерицидни и вирусоцидни характеристики, така че при много малка концентрация постига максимален ефект. Ако през март месец ползвахме тонове разтвор при обработката на улици, спирки, автобуси и т.н., сега с един резервоар, с едно зареждане на машината около 300 литра, може да бъде обработена площ около 30 декара", обясни директорът на "Околна среда" в Община Бургас Павлин Михов.

Според експертите е нужно около час, за да бъдат унищожени бактериите и вирусите.