Вариантът Омикрон ще влезе у нас между 10 и 15 декември. Такава прогноза направи пред bTV математикът проф. Огнян Кунчев.

Според него новият щам ще се появи у нас заедно със студентите и работниците от Западна Европа, които се прибират у дома за празниците.

Кунчев е на мнение, че ако Омикрон влезе у нас с пътуващите от Западна Европа, ще усетим ефекта на варианта в повишаването на случаите около Коледа. Той уточни, че все още се знае прекалено малко за новия вариант, за да може да се направи предположение как би се развила една вълна от Омикрон.

България може да се превърне в COVID гетото на Европа

България може да се превърне в COVID гетото на Европа

На страната ни се гледало като на остров на неведоми практики

От своя страна доц. Любомира Гломб, която завежда отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести, посочи, че познаваме този вариант от около седмица.

Според нея тревожното е, че той успява да удесетори броя на заразените с него за по-малко от месец. Тя отказа да прогнозира кога точно Омикрон ще проникне и у нас.

Най-лошият вариант при новия COVID щам - да се върнем в изходна позиция

Най-лошият вариант при новия COVID щам - да се върнем в изходна позиция

Хората, при които са минали 180 дни от втората доза, да се ваксинират и с бустерна

Гломб заяви, че засега ЮАР има най-много опит. Симптоматиката не е различна. Тъй като населението на Южна Африка е по-младо, симптоматиката е по-лека, но това не бива да бъде извод, че ще бъде така за варианта по принцип, подчерта вирусологът.

По нейни думи обаче предварителните прогнози са добри.

Тя бе категорична, че основният начин за борба с инфекциозните заболявания е ваксинация и превенция под формата на противоепидемични мерки.

Ива Христова: Ваксините ще действат срещу "Омикрон"

Ива Христова: Ваксините ще действат срещу "Омикрон"

Още е рано да се говори за пета вълна на коронавируса