От Световната здравна организация (СЗО) обявиха в петък, че ще класифицира новия щам B.1.1.529 COVID-19 като "вариант на безпокойство" и го обозначи с гръцката буква "омикрон", съобщиха АП и FOX News. Съобщението бе направено след спешна среща на техническа консултативна група относно развитието на вируса SARS-CoV-2.

Вариантът Омикрон има голям брой мутации, някои от които са притеснителни. Предварителните данни предполагат повишен риск от повторно заразяване с този вариант. Броят на случаите на този вариант изглежда нараства в почти всички провинции в Южна Африка, според Организацията. Консултативната група на СЗО ще продължи да оценява варианта и ще съобщава всички нови открития с държавите-членки и на обществеността, ако е необходимо.

Организацията призовава страните да подобрят усилията за наблюдение и секвениране, за да разберат по-добре циркулиращите варианти на SARS-CoV-2, да представят пълни геномни последователности и свързаните с тях метаданни в публично достъпна база данни, да докладват на СЗО първоначални случаи и клъстери, свързани с вариант на опасна инфекция, чрез механизма на Международните здравни правила.

"На хората се напомня да предприемат мерки за намаляване на риска от COVID-19, включително доказани обществено-здравни и социални мерки, като носене на маски, поддържане на хигиена, спазване на физическа дистанция и ваксиниране", заключи СЗО.

Припомняме, че регулаторът на лекарствата в Европейския съюз обяви, че следи изкъсо новия COVID-19 вариант B.1.1.529, но е "преждевременно" да се каже дали ще са необходими актуализирани ваксини за борба с него, предаде "Франс прес".

"Европейската агенция по лекарствата (EMA) смята, че в момента е преждевременно да предвижда необходимостта от адаптирана ваксина с различен състав, за да се справи с този нововъзникващ вариант", се казва в изявление на ЕМА.

Световните власти реагираха с тревога на новия вариант на коронавируса, открит в Южна Африка. Държави в ЕС, Великобритания, както и много азиатски страни, затегнаха граничния контрол, докато учените се опитват да разберат дали мутациите на щама са устойчиви на ваксините. Световната здравна организация (СЗО) обаче предупреди да не се предприемат прибързани мерки.

Белгия потвърди първи случай на новия африкански Covid вариант

Белгия потвърди първи случай на новия африкански Covid вариант

Неваксинирана млада жена със симптоми след пътуване до Египет през Турция, това е и първи потвърден случай в Европа

Седмици ще бъдат необходими на учените да разберат въздействието на новия вариант на коронавируса. Усилията са насочени към това да се разбере какви са мутациите и как ще се отразят на заразността на вируса, заяви говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер.

Той подчерта, че държавите трябва да продължат да използват подход, основан на оценка на риска и научната информация при определянето на мерките за пътуванията и да не бързат с налагането на ограничения заради новия вариант на коронавируса.