Регулаторът на лекарствата в Европейския съюз обяви, че следи изкъсо новия COVID-19 вариант B.1.1.529, но е "преждевременно" да се каже дали ще са необходими актуализирани ваксини за борба с него, предаде "Франс прес".

"Европейската агенция по лекарствата (EMA) смята, че в момента е преждевременно да предвижда необходимостта от адаптирана ваксина с различен състав, за да се справи с този нововъзникващ вариант", се казва в изявление на ЕМА пред АФП.

Тревога по света заради новия "африкански" вариант на коронавируса

Тревога по света заради новия "африкански" вариант на коронавируса

Много страни въвеждат допълнителни мерки, СЗО препоръча да не се бърза

Припомняме, че световните власти реагираха с тревога на новия вариант на коронавируса, открит в Южна Африка. Държави в ЕС, Великобритания, както и много азиатски страни, затегнаха граничния контрол, докато учените се опитват да разберат дали мутациите на щама са устойчиви на ваксините. Световната здравна организация (СЗО) обаче предупреди да не се предприемат прибързани мерки.

Седмици ще бъдат необходими на учените да разберат въздействието на новия вариант на коронавируса. Усилията са насочени към това да се разбере какви са мутациите и как ще се отразят на заразността на вируса, заяви говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер.

Той подчерта, че държавите трябва да продължат да използват подход, основан на оценка на риска и научната информация при определянето на мерките за пътуванията и да не бързат с налагането на ограничения заради новия вариант на коронавируса.

Белгия потвърди първи случай на новия африкански Covid вариант

Белгия потвърди първи случай на новия африкански Covid вариант

Неваксинирана млада жена със симптоми след пътуване до Египет през Турция, това е и първи потвърден случай в Европа