Световните власти реагираха с тревога на новия вариант на коронавируса, открит в Южна Африка. Държави в ЕС, Великобритания, както и много азиатски страни, затегнаха граничния контрол, докато учените се опитват да разберат дали мутациите на щама са устойчиви на ваксините. Световната здравна организация (СЗО) обаче предупреди да не се предприемат прибързани мерки.

Седмици ще бъдат необходими на учените да разберат въздействието на новия вариант на коронавируса, установен в Африка. Усилията са насочени към това да се разбере какви са мутациите и как ще се отразят на заразността на вируса, заяви говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер, цитиран от БНР.

Експерти на организацията провеждат виртуална среща, за да определят дали има повод за сериозна загриженост. Очаква се по-късно днес да обявят и с коя гръцка буква ще се обозначава щамът.

Линдмайер подчерта, че държавите трябва да продължат да използват подход, основан на оценка на риска и научната информация при определянето на мерките за пътуванията и да не бързат с налагането на ограничения заради новия вариант на коронавируса. 

Нов щам на коронавируса от Африка притесни учените

Нов щам на коронавируса от Африка притесни учените

Той има огромен брой мутации

Междувременно Европейската комисия предложи днес на държавите от ЕС да спрат полетите от южните части на Африка, като Германия, Италия, Австрия, Хърватия и други страни вече обявиха ограничения. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен свика заседание с експерти. В Twitter тя написа, че Европейският съюз възнамерява да използва своя механизъм за "аварийно спиране", за да спре разпространението на вариацията.

СЗО твърди, че досега са доказани по-малко от 100 случая на новия щам. Те са основно в Южна Африка, но и в Хонконг, Израел и Ботсвана.

Министърът на здравеопазването на Обединеното кралство Саджид Джавид заяви в петък, че е "много вероятно" заразата да се е разпространила и в други държави. Транспортният министър на страната Грант Шапс пък нарече новия щам "най-значимия досега".

Новината за вариацията на коронавируса се отрази и на световните пазари, които записаха сериозни загуби, а петролът слезе надолу с над 5 на сто.

Новият щам на коронавируса разтресе световните пазари

Новият щам на коронавируса разтресе световните пазари

Петролът падна с над 5%