Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви в Туитър, че Европейският съюз възнамерява да използва своя механизъм за "аварийно спиране", за да спре разпространението на новооткрития вариант на COVID-19 от Южна Африка и съседни страни.

Комисията "ще предложи, в тясна координация с държавите-членки, да активира аварийната спирачка, за да спре въздушното пътуване от южноафриканския регион поради варианта на безпокойство B.1.1.529", написа тя.

Фон дер Лайен призова по-рано за засилване на ваксинацията,"ваксинацията предотвратява смъртните случаи. Нека си направим бустерни ваксини 6 месеца след първоначалната ваксинация, за да поддържаме имунитета си висок. Имаме достатъчно дози. В края на тази седмица ще доставим 1 милиард дози на нашите държави-членки".

По-рано днес британският министър на транспорта Грант Шапс отбеляза, че новият вариант може да бъде "най-значимият" досега по отношение на неговата трансмисивност и способността му да заобикаля имунологичните бариери.

Азиатските страни бързо затягат Covid ограничения заради новия африкански вариант

Азиатските страни бързо затягат Covid ограничения заради новия африкански вариант

Тези страни се справят по-добре от други региони по света чрез строги превантивни мерки, тестове и граничен контрол

Германия и Италия решиха в петък да спрат полетите от Южна Африка, за да спрат разпространението на новооткрития вариант.

Съобщенията бяха направени от италианския здравен министър Роберто Сперанца, който излезе с изявление и германски министър, цитиран от агенция Франс прес.

"Нашите учени изучават новия вариант B.1.1.529. Междувременно ще предприемем възможно най-голяма предпазливост", се казва в изявлението на Сперанца.

Германският здравен министър Йенс Шпан предупреди, че ситуацията с COVID-19 в страната е "драматична" и призова за "значително намаляване" на контактите, за да се ограничи разпространението на вируса. Той предложи "поне отмяна на големи събития и тържества" и призова за заседание на правителството, за да се обсъдят новите ограничения.

Говорейки за новия вариант на коронавирус, Шпан каза, че е твърде рано да се правят заключения, включително дали ваксините са ефективни срещу него. Германия ще спре повечето пътувания от Южна Африка, тъй като следи варианта, който е "много тревожен".

Министерството на здравеопазването на Израел обяви в петък, че е регистрирало първия си случай на новия африкански вариант на COVID-19, като заразеното лице е израелец, завърнал се от Малави.

Световната здравна организация (СЗО) ще свика днес спешна среща във връзка с новия вариант на COVID-19. Опасенията на учените са, че той е с голям брой мутации.

Фон дер Лайен: В пандемия на неваксинираните основен приоритет е ваксинацията

Фон дер Лайен: В пандемия на неваксинираните основен приоритет е ваксинацията

За Беларус: Режимът и неговите поддръжници са реална опасност за сигурността на ЕС, съюзът има волята и решимостта да се изправи