Пандемията все още не е приключила. Много държави-членки са изправени пред нова вълна поради варианта Делта. Въпреки това сега повече от всякога сме в по-добра позиция да преодолеем вълната, защото нашите ваксини ни защитават, заяви Урсула фон дер Лайен на пленарната зала на Европейския парламент след заключенията от октомврийския Европейски съвет и ситуацията в Беларус и на граница на ЕС. 

Урсула фон дер Лайен говори за ползата от ваксинирането, като подчерта, че за ваксинираните е много по-малко вероятно да се разболеят тежко от COVID-19, да трябва да отидат в болница или да умрат от вируса. В повечето страни леглата за интензивно лечение сега са заети основно от пациенти, които са неваксинирани или са ваксинирани само частично.

Връзката е очевидна: в страни като Португалия и Испания например, където 80% до 90% от пълнолетните са ваксинирани, рискът от смърт от COVID-19 през първите две седмици на ноември е 30 пъти по-нисък, отколкото в страните с най-ниските нива на ваксинация.

Източна Европа е столица на излишните смъртни случаи от липса на ваксинация

Източна Европа е столица на излишните смъртни случаи от липса на ваксинация

Страни като България имат най-висок процент на смъртни случаи от всякакви причини

Във връзка с надигащата се поредна вълна Фон дер Лайен посочи, че се намираме в пандемия на неваксинираните, затова и основен приоритет е и остава да продължим с ваксинацията. Все още имаме големи различия в ЕС - в някои държави-членки само 29% са напълно ваксинирани, в други повече от 92%. Трябва да разберем по-добре защо някои хора не са ваксинирани.

Ние трябва да запазим решимостта си да образоваме и информираме. "Трябва да посетим всеки град, всеки град и всяко село, за да убедим хората да се ваксинират - за да защитим себе си и другите. Освен това имаме нужда от бустери за тези, които вече са ваксинирани." Нужно е да продължат да се спазват и останалите мерки. 

Разбираемо е, че на много от европейските им е омръзнало от COVID-19, според Лайен, но и не бива да се забравя: "миналата седмица средно 1600 души умираха от COVID-19 всеки ден в ЕС. 1600 души, ден след ден. Ето защо мерките за ваксинация са акт на солидарност. И спасяват животи."

ЕС започна дебат за бустерни ваксини за свободно предвижване

ЕС започна дебат за бустерни ваксини за свободно предвижване

ЕК трябва да представи предложение за движение с Covid пропуски, "дигитален сертификат е от първостепенно значение"

Друга тема на Европейския съвет е развиващата се ситуация на границата с Беларус. Това се отчита като "особено жестока форма на хибридна заплаха със спонсорираното от държавата инструментализиране на хората за политически цели". Това не е двустранен въпрос на Полша, Латвия и Литва с Беларус, а ЕС като цяло. "Това е инициирано и организирано от режима на Лукашенко и неговите поддръжници, примамвайки хората към границата, със сътрудничеството на контрабандисти на мигранти и престъпни мрежи", смята Урсула фон дер Лайен.

"Това е опит на авторитарен режим да се опита да дестабилизира своите демократични съседи. Режим, който проведе фалшиви избори и насилствено репресира собствения си народ. Режим, който ние не признаваме. И това цинично изнудване има точно обратния ефект: цяла Европа е обединена в солидарност с Литва, Полша и Латвия по този въпрос."

Европа действа по четири насоки: хуманитарна подкрепа; дипломатически контакт със страните на произход; санкции срещу хора и организации в Беларус и санкции срещу транспортни оператори, улесняващи трафика на хора и контрабандата; защита на границата.

Урсула фон дер Лайен докладва, че е обсъдила с американските партньори усилията на ЕС. "Съгласихме се, че за да се противопоставим на това поведение, е важно да координираме нашите санкции и да работим със страните на произход и авиокомпаниите, които транспортират мигранти до Минск." Тече процес и на координацияна на санкциите, налагани от ЕС, САЩ, Канада и Обединеното кралство. 

Полша: кризата на границата с Беларус може да е прелюдия към нещо много по-лошо

Полша: кризата на границата с Беларус може да е прелюдия към нещо много по-лошо

Беларуските сили все още превозват мигранти до границата

Възложиено е на вицепрезидента Схинас незабавно да се ангажира с ключови държави - Ирак, Обединените арабски емирства, Ливан, Турция и Узбекистан.

Няколко авиокомпании и власти за гражданска авиация са спряли неоправданите пътувания до Беларус. Освен това Ирак започна да репатрира граждани от Беларус, а Урсула фон дер Лайен приветства това много добро сътрудничество с Ирак. Отчита се обаче и това, че много мигранти са в капан, за което ще се работи с агенциите на ООН, за да се улесни завръщането им у дома.

Стратегията, прилагана от Беларус, се основава много ясно на съучастието на туроператорите и техните посредници. Има специализирани туристически агенции, предлагащи ол инклузив сделки: визи, полети, хотели и, донякъде цинично, таксита и автобуси до границата. "Нека бъдем ясни: тези мигранти са подло подведени от фалшиви обещания. Трябва да се борим с това. Ето защо предлагаме да се изготви списък за наблюдение за всички транспортни средства, основани на международното право за трафика и контрабандата на мигранти. Днес Комисията представя законодателно предложение за това." 

Урсула фон дер Лайен уверява, че ЕС винаги е работил в подкрепа на страните - членки, които са на първа линия. "Защото трябва да действаме заедно, за да защитим европейските си граници. В момента полагаме значителни усилия."

В новия европейски бюджет са предвидени 6,4 милиарда евро за управление на границите. Предвидено е финансиране за електронно наблюдение, патрулни превозни средства, оборудване за гранична охрана и изграждане на гранично-пропускателни пунктове, но също така и сателитни изображения и критична инфраструктура.

Лукашенко настоява: Беларус чака отговор от ЕС за приемането на 2000 мигранти

Лукашенко настоява: Беларус чака отговор от ЕС за приемането на 2000 мигранти

Беларус щяла да поиска Германия да приеме мигрантите

Предлага се да се утроят средствата, предвидени за Литва, Латвия и Полша. Този пакет от мерки за сигурност е предназначен да се справи с настоящата извънредна ситуация и да подчертае солидарността с държавите-членки на първа линия. 

"Държавите-членки, изправени пред такава хибридна атака, трябва да могат да реагират ефективно на извънредната ситуация, пред която са изправени. В същото време те трябва да спазват напълно основните права и международните задължения. И двете точки са от решаващо значение и трябва да намерим начин да ги съвместим", заяви Урсула фон дер Лайен.

Това, което се случи на границата с Беларус, принадлежи към по-широк контекст. Последните действия на режима на Лукашенко и неговите поддръжници са решителен опит за създаване на продължаваща и продължителна криза. Урсула фон дер Лайен повтори: ЕС не признава този режим, който насилствено потиска собствения си народ. 

"Тези действия представляват реална и настояща опасност за сигурността на нашия съюз. Тези действия надхвърлят Беларус. Те изпробват нашата решимост и единство. Но Европейският съюз има волята, единството и решимостта да се изправи срещу тази и бъдещите кризи." 

2 000 мигранти остават на границата между Беларус и ЕС

2 000 мигранти остават на границата между Беларус и ЕС

"Ние определено не искаме да отидем в Ирак и да останем, докато не ни пуснат в ЕС"