След повече от две седмици около 2 000 мигранти, които искат да преминат от Беларус в Полша, отказват да се преместят от логистичен център на границата, предаде ДПА.

"Ние определено не искаме да отидем в Ирак и да останем, докато не ни пуснат в ЕС", настоя 25-годишният Гащар пред ДПА, без да посочи фамилното си име.

Междувременно Министерството на вътрешните работи в Минск съобщи, че още 118 мигранти са напуснали доброволно и са се върнали у дома.

Беларус изведе още над 100 мигранти от страната

Беларус изведе още над 100 мигранти от страната

Очаква се друга група да напусне със самолет днес

Мигрантите са предимно иракски кюрди и сирийци. Някои от тях говорят немски или имат семейство в Германия, но не са могли да получат визи напоследък заради пандемията.

Мнозинството настояват да бъдат приети в ЕС, отбеляза Алексей Бегун, началник на отдела за миграция на Министерството на вътрешните работи на Беларус.

Никой не е кандидатствал за статут на бежанец в Беларус, уточни той. "Те също така отхвърлят всички предложения за завръщане в родните си страни", допълни Бегун.

Лукашенко настоява: Беларус чака отговор от ЕС за приемането на 2000 мигранти

Лукашенко настоява: Беларус чака отговор от ЕС за приемането на 2000 мигранти

Беларус щяла да поиска Германия да приеме мигрантите

Съдбата на въпросните се определя в сътрудничество с международни бежански организации. Целта е репатриране, каза Бегун.

Беларуският президент Александър Лукашенко призова за хуманитарен коридор за 2000 мигранти към ЕС. Брюксел го обвинява в умишлено примамване на мигрантите в страната и изпращането им на границата с Полша, за да дестабилизира Общността.

Лукашенко, който е смятан за "последния диктатор на Европа", многократно е подчертавал, че в отмъщение за санкциите на ЕС срещу Беларус, той повече няма да спира никого да пресича беларуска територия, за да се добере до ЕС.

Лукашенко пред БиБиСи: Може и да сме помогнали на мигранти, имаме големи сърца

Лукашенко пред БиБиСи: Може и да сме помогнали на мигранти, имаме големи сърца

Признава и за бити протестиращи, "ще избием цялата измет, която Западът финансира"