Западна Европа вече не е столица на континента за свръх смъртни случаи, показват официалните данни, като източноевропейските страни сега поемат тази мантия, пише "Дейли Мейл".

Докато страни като Обединеното кралство, Испания, Италия и Белгия поеха тежестта на смъртните случаи в началото на пандемията, кризата бавно се измести на изток към нации като Полша, България и Чехия.

Основен анализ на Службата за национална статистика разглежда прекомерните смъртни случаи - броят на смъртните случаи от всички причини над средното за пет години - на континента от началото на Covid до средата на 2021 г.

Той установи, че почти всяко кътче на Европа е претърпяло много над средното повече смъртни случаи в даден момент, или поради самия коронавирус, или поради страничните ефекти от блокирането.

Има няколко изключения, а именно скандинавските нации, които поддържат ниски нива на случаи и свръх смъртни случаи, с изключение на отказалата блокиране Швеция.

В Обединеното кралство 120 000 души повече от обичайното са починали досега по време на пандемията със значителен скок в смъртните случаи извън Covid в домовете на хората. Експертите го наричат ​​"тиха криза".

Интерактивната карта на ONS показва, че тенденциите в свръх смъртни случаи следват същата траектория като вълните на Covid. Страните от Западна Европа бяха най-силно засегнати от свръх смъртни случаи в началото на пандемията поради непосредствената им близост до Италия, първоначалния епицентър на континента.

Но има промяна през първата половина на 2021 г., след като членовете на ЕС се запасиха с доставки на ваксини и намалиха смъртността от Covid.

Не е съвпадение, че източноевропейските нации - където ваксинирането остава ниско - съставляват седем от 10-те страни с най-висока свръх смъртност до юни тази година.

До седмицата, приключваща на 18 юни, Полша имаше най-високите нива на свръх смъртност с 23 процента повече от средното за пет години, следвана от България (21 процента) и Чехия (20 процента).

Следващите пет са Словакия (17 процента) и Румъния (14 процента), следвани от Словения и Унгария (и двете по 10 процента).

За разлика от тях, най-високо в Западна Европа е Англия (7 процента), Испания (6,5 процента), Шотландия (5 процента) и Уелс (4 процента). Коефициентът за Обединеното кралство като цяло бе с 6,7% над средния през юни.

До средата на лятото на 2021 г. осем държави в Европа имаха над средната смъртност - Дания, Кипър, Финландия, Исландия, Малта, Норвегия, Люксембург и Швеция. Норвегия е била най-ниската - минус 12 процента.

Източноевропейските страни изостават много от западните, когато става въпрос за ваксинации, което допринася за смъртните случаи от Covid и следователно за прекомерна смъртност.

Само 25 на сто от българите са напълно ваксинирани срещу Covid, показват цифрите, в сравнение с около 65 процента във Великобритания, Франция и Германия.

Румъния се справя малко по-добре с малко над 35 на сто от населението, което е ваксинирано, докато Словакия е набило повече от 40 процента. Усвояването е над 50 процента в Полша и Чешката република.

ONS установи, че в Обединеното кралство някои местни власти са имали до три пъти броя на смъртните случаи от всички причини в сравнение със средния за няколко седмици.

Междувременно ONS установи, че почти всички страни са имали по-висока свръхсмъртност през 2020 г., отколкото през 2021 г., с изключение на Португалия, Естония и Унгария.

Това е така, защото по-малко хора умират от Covid на континента сега, благодарение на високи нива на ваксинация и естествената защита от предишни вълни.

Въпреки това, през последните седмици имаше нова вълна от инфекции с Covid на континента, която върна нациите към драконовски ограничения и може да доведе до увеличаване на броя на смъртните случаи.

Италия обмисля блокиране на неваксинираните, стана ясно вчера, което ще я направи втората страна, която налага такива мерки след Австрия.

И Германия заяви, че иска на неваксинираните хора да бъде забранено да ходят на работа и да пътуват с обществен транспорт на фона на това, което Ангела Меркел нарича "драматични" нива на инфекция.

Холандия въведе полицейски час от 19:00 часа за заведения и ресторанти на фона на увеличаващите се случаи там.

От утре в Ирландия всички ресторанти, нощни клубове и пъбове, ще бъдат принудени да затворят в полунощ, използването на Covid паспорти ще бъде разширено и хората ще бъдат посъветвани да работят от вкъщи, където е възможно.

СЗО: Европа отбелязва най-голяма COVID заболеваемост и смъртност в света

СЗО: Европа отбелязва най-голяма COVID заболеваемост и смъртност в света

Редица фактори като относително ниските нива на ваксинация в някои страни от Източна Европа