Правителствата на Европейския съюз започнаха днес дебат за това колко дълго ваксините са ефективни срещу Covid-19 и дали ще са необходими доказателства за бустер доза, за да се поддържа свободното пътуване в целия блок, тъй като случаите се увеличават, съобщава "Ройтерс". 

Европейската комисия трябва да представи предложение тази седмица за координиране на свободното движение с помощта на пропуски за Covid-19, след като Австрия стана първата страна в Западна Европа в понеделник, която отново наложи блокиране след въвеждането на ваксините.

Координацията на ЕС относно пропуските, показваща дали притежателят е напълно ваксиниран или има скорошен отрицателен тест или се е възстановил от инфекция, позволи облекчаване на ограничения при трансгранично пътуване.

Пропуските, които обикновено се гледат на мобилни устройства, се издават от отделни държави, но се признават за пътуване в целия блок. Сега те все повече се използват в много страни от ЕС за достъп до закрити помещения като барове или театри.

Гърция предложи в бъдеще хората да могат да пътуват свободно само ако са получили втора или трета доза през предходните шест месеца и че бустерните дози трябва да се добавят към информацията, показана в пропуските за ЕС.

Люксембургският външен министър Жан Аселборн каза, че е жизненоважно 27-те държави от ЕС да се споразумеят за общ стандарт. Неговата страна обикновено приема около 200 000 работници на ден от съседни страни.

"Не можем да имаме различни системи в Люксембург и в Гърция, или в Германия или Франция. Това би било против интересите на европейските граждани. Те изискват това от нас и това може да бъде направено", каза той пред репортери преди среща на Колегите от ЕС в Брюксел.

Ирландският министър по европейските въпроси Томас Бърн повтори мнението, че цифровите пропуски за Covid на ЕС, пуснати през юли, трябва да продължат да улесняват свободното движение.

Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот каза, че бустерните дози вече са "на дневен ред", посочвайки научни изследвания, които показват, че те наистина засилват имунитета. Той добави: "Дигитален сертификат за ваксинация е от първостепенно значение, но трябва да се основава на научни познания".

СЗО очаква над 2,2 млн. смъртни случая от COVID в Европа до март

СЗО очаква над 2,2 млн. смъртни случая от COVID в Европа до март

Облекченията в континентална Европа вече се ограничават, страните обсъждат задължителна ваксинация