Полският премиер Матеуш Моравецки предупреди, че мигрантската криза на границата с Беларус може да е прелюдия към "нещо много по-лошо", а полската гранична полиция уточни, че беларуските сили все още превозват мигранти до границата, информира "Ройтерс".

Европейският съюз обвинява Беларус, че докарва със самолети хиляди хора от Близкия изток и ги принуждава да преминат в членките на ЕС и НАТО Полша, Литва и Латвия, в отговор на европейските санкции.

Полша обвини Беларус, че връща мигранти на границата въпреки разчистването на лагерите

Полша обвини Беларус, че връща мигранти на границата въпреки разчистването на лагерите

Кризата на границата е далеч от разрешаване

Минск, който отрича да подклажда кризата, разчисти лагер за мигранти близо до границата в четвъртък и започна да репатрира някои хора в Ирак, докато Полша и Литва съобщиха за по-малък брой опити за пресичане на границите им през последните дни.

Ала Моравецки предупреди, че кризата далеч не е приключила, след като той беше на посещение в Естония, Литва и Латвия вчера за обсъждане на ситуацията.

Допитване, публикувано от полския всекидневник "Жечпосполита", показва, че 55% от поляците се притесняват, че кризата на границата може да ескалира във въоръжен конфликт.

Полша вдига ограда по границата с Беларус през декември

Полша вдига ограда по границата с Беларус през декември

Конструкцията ще бъде висока 5,5 м и ще включва специални сензори

"Смятам, че нещата, които се развиват пред очите ни, тези драматични събития, могат да са само прелюдия към нещо много по-лошо", подчерта Моравецки във Вилнюс.

Той посочи засиленото руско военно присъствие близо до Украйна, както и в Беларус и руския ексклав Калининград, който граничи с Полша и Литва, като "инструмент, който може да се използва директно за пряка атака".

Ситуацията в Афганистан след идването на власт на талибаните "може да бъде използвана като следващия етап от миграционната криза", допълни Моравецки.

Полша: Няма военна заплаха по границата с Беларус

Полша: Няма военна заплаха по границата с Беларус

Кризата заради мигрантския натиск може да продължи месеци или дори години

Премиерът на Литва Ингрида Симоните предупреди европейските партньори да не пренебрегват съседите на Беларус, след като германският канцлер Ангела Меркел два пъти се обади на Лукашенко, за да търси решение на хуманитарната криза.

"За нас е много важно всякакви преговори (с Беларус) да бъдат координирани с Литва, Полша и Латвия, които са в челните редици на хибридната атака, и да не се вземат решения, които не решават ситуацията фундаментално", настоя тя след среща с Моравецки вчера.

Външният министър на Франция Жан-Ив льо Дриан настоя вчера, че Русия трябва да окаже натиск върху своя съюзник Беларус да сложи край на мигрантската криза.

Полша: мигранти все още се опитват да влязат след разчистването на лагерите в Беларус

Полша: мигранти все още се опитват да влязат след разчистването на лагерите в Беларус

Макар и в по-малък брой и по-малки групи

Полша казва, че Минск продължава да превозва стотици чужденци до границата, където се смята, че около 10 мигранти са загинали в мразовитите условия.

"В събота... група от около 100 много агресивни чужденци, докарани на границата от беларуски военнослужещи, се опитаха да влязат в Полша със сила", написа граничната полиция в "Туитър" вчера.

Дузина мигранти от Ирак, намиращи се границата с Беларус, казаха, че са били докарани насила там с военни камиони от длъжностни лица на Беларус, които пренебрегнали желанието им да се върнат в Ирак.

Стотици поляци участваха в протести в събота, за да поискат помощ за мигрантите. Католическата църква организира в неделя събитие за събиране на пари за нуждаещите се на границата и подкрепа за интеграцията на бежанците, които ще останат в Полша.

Полша скочи на Меркел: преките преговори с Лукашенко легитимират режима му

Полша скочи на Меркел: преките преговори с Лукашенко легитимират режима му

А Меркел разговаря и с Путин