Министерството на здравеопазването на Израел обяви в петък, че е регистрирало първия си случай на новия африкански вариант на COVID-19, като заразеното лице е израелец, завърнал се от Малави, съобщава АФП.

Други двама също е вероятно да са заразени, но резултатите от теста все още не са получени, те са под карантина.

Израел е една от първите страни, които реагираха на новия вариант, открит за първи път в Южна Африка, с ограничения за пътуване.

Всички тримата са ваксинирани, съобщиха от здравното министерство, без да уточняват броя на дозите или вида на ваксината.

Новината за разпространението в Израел идва ден след като учени от Южна Африка заявиха, че са открили вариант B.1.1.529 с най-малко 10 мутации, в сравнение с две, които има Делта.

Израел бе една от първите страни, които пуснаха ваксини срещу коронавирус миналата година благодарение на сделка с Pfizer, която им даде достъп до милиони дози в замяна на данни за ефикасността на ваксината.

Повече от 5,7 милиона от деветте милиона души в страната са напълно ваксинирани.

Израелският премиер Нафтали Бенет свика среща в петък сутринта с представители на общественото здравеопазване и неговото правителство, за да направи равносметка на ситуацията с Covid в страната.

СЗО трябва да проведе среща по-късно в петък, за да реши дали новият щам трябва да бъде определен като вариант на "интерес" или на "загриженост".

Израел късно в четвъртък постави в своя "червен списък" южноафриканските държави Ботсвана, Есватини, Лесото, Мозамбик, Намибия, Южна Африка и Зимбабве заради откриването на варианта.

По-рано този месец Израел проведе "учение за военни игри" в случай на избухване на нов смъртоносен вариант на Covid-19.

Симулацията обхваща различни аспекти на криза, включително масова ваксинация, полицейски час и налагане на забрана за полети.

Азиатските страни бързо затягат Covid ограничения заради новия африкански вариант

Азиатските страни бързо затягат Covid ограничения заради новия африкански вариант

Тези страни се справят по-добре от други региони по света чрез строги превантивни мерки, тестове и граничен контрол