Световните пазари се сринаха в петък след новината за новия вариант на коронавируса, открит в Африка, предаде CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 2,4% сутринта в Европа, банките и туристическите акции понесоха големи загуби, както и петролният и газовият сектор.

По време на сутрешната търговия на Стария континент международният бенчмарк на суровия петрол тип "Брент" падна с 5,3% до 77,89 долара за барел, а американският суров петрол - с над 6,2% до 73,58 долара за барел.

Фючърсите върху американските акции сочат загуба от над 800 пункта при отварянето на индекса Dow Jones Industrial Average, докато пазарите в Азиатско-тихоокеанския регион отбелязаха спадове през нощта, като хонконгският индекс Hang Seng и японският Nikkei 225 загубиха по над 2,5%. Именно Хонконг е едно от местата в света, където вече има потвърдени случаи на новия щам.

Новият вариант на коронавируса - най-значимият досега според Великобритания

Новият вариант на коронавируса - най-значимият досега според Великобритания

Страната ограничава полетите от няколко африкански държави

Световната здравна организация се събра на спешна среща в петък, за да разгледа появата на варианта B.1.1.529, който според южноафрикански учени съдържа повече от 30 мутации на спайк протеина - компонента на вируса, който се свързва с клетките. Това е значително повече от доминиращия сега вариант Делта.

Щамът първоначално е засечен в Южна Африка и Ботсвана. Поради това много държави в Европа и Азия наложиха ограничения на полетите от страни от южната част на Африка.

Фон дер Лайен: ЕС ще използва "аварийна спирачка" заради новия Covid вариант

Фон дер Лайен: ЕС ще използва "аварийна спирачка" заради новия Covid вариант

Германия и Италия забраняват полетите от Южна Африка