"Ако не мислим за ближния, ако не управляваме пандемията чрез мерки и ваксинация, ще се превърнем в COVID гетото на Европа - ендемична зона, в която няма да се развива икономика, туризъм, търговия, хората даже няма да си поръчват костюмите от България. За това предупреди пред БНР д-р Людмил Шопов, кардиолог в Клиника по Кардиология на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ.

От своя страна представителят на СЗО у нас Михаил Околийски подчерта, че още от началото на пандемията от Световната здравна организация са предоставили на Министерството на здравеопазването алгоритъм за това как се прави стратегия за комуникация на риска и въвличане на цялото обществото в борбата срещу коронавируса. Нищо от това обаче не било направено нито от предишното, нито от сегашното ведомство.

По негови думи обаче и сега има време да се подготви информационна кампания за ваксинирането.

Околийски: България няма да се размине с пета, шеста, седма вълна

Околийски: България няма да се размине с пета, шеста, седма вълна

Необяснимото: 26% от българските медици са ваксинирани по данни на СЗО

Д-р Шопов посочи, че в страните с високо ваксинационно покритие мерките се затягат, защото нарастват случаите на заразени неваксинирани или с изтекъл имунитет.

Според него до половин година всички ще сме се срещнали с вируса.

Медикът поясни, че и ваксирани се разболяват, но в голямата си степен го изкарват по-леко. Все пак имало и смъртни случаи при ваксинирани.

Околийски заяви, че хората не се ваксинират, защото е трябвало да се говори за ползите и за страничните реакции от ваксините по топъл и проактивен начин.

"На страната ни се гледа като на странна птица, остров на неведоми практики, като тези с фалшивите сертификати", изтъкна той и допълни, че за фалшив сертификат в Гърция се влиза в затвора.

Кантарджиев: Срещу новия вариант на COVID-19 са нужни нови мерки

Кантарджиев: Срещу новия вариант на COVID-19 са нужни нови мерки

Грипът идва у нас в края на януари - началото на февруари

По думи на д-р Шопов у нас просто липсва думата "емпатия" и рисковите хора не се ваксинират.

Ако обаче накарате лекар да се подпише под това даден пациент да не се ваксинира, повярвайте ми, няма да го направи, изтъкна той.

Според него кризата е била управлявана по-добре при първата вълна, макар и начело със здравен министър финансист. И това се виждало от броя починали и настанени в болница.

Най-лошият вариант при новия COVID щам - да се върнем в изходна позиция

Най-лошият вариант при новия COVID щам - да се върнем в изходна позиция

Хората, при които са минали 180 дни от втората доза, да се ваксинират и с бустерна

Околийски изтъкна, че по настояване на СЗО в Плана за устойчивост и развитие е включено финансиране от догодина в училищата от 1 до 12 клас да се изучава като предмет "Здравно образование".

Той посочи и че е направено изследване, според което последната година расте броят на тревожните и депресивни разстройства, броят на ПТП-ата и на случаите на насилие. По негови думи в чужбина се работи с полицията как да бъдат проактивни преди трагедиите, а не само да се регистрират смъртни случаи.

Всичко това е начин да декомпенсираш липсите, страховете и несполуките си, обобщи експертът.