Новият вариант на коронавируса "омикрон" е доказан на 8 ноември в Ботсвана, на 24 ноември е секвенирането, а последния петък е съвещанието на експертите, където му е дадено и име - определен е като вариант, "будещ безпокойство". Не бива да плашим хората, но има някои особености - доказано е, че вариантът се разпространява по-бързо - вече е в Белгия, Великобритания, Бавария, Чехия, Германия, вторият въпрос е дали го хващат генетичните тестове, трето и най-притеснително - дали се е променил, така че да е способен на имунологично бягство от ваксина, и четвърто - стои въпросът дали не се прекарва по-тежко болестта. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, консултант по процеса на ваксинация към Столичната община пред бТВ.

Трябва да се затегнат мерките, особено на границата, смята Тодор Кантарджиев. Хора, които пътуват от Южна Африка - през Великобритания, трябва да се изследват повече на границата и бързо да се изпращат материали за секвениране на положителни хора. Една заповед на министъра в този дух няма да е излишна, посъветва професорът.

Николай Витанов очаква Омикрон след Нова година

Николай Витанов очаква Омикрон след Нова година

Новият щам не е добра новина за здравната система

Новият щам има над 50 мутации, над 30 са само в протеина на шипчето S, това плаши - затова трябва да се види дали сегашните ваксини пазят, мутациите са много важни, а и са много при този щам, предупреди Кантарджиев.

Който още се чуди ще се ваксинира ли, по-добре да се ваксинира, каза още той. Кантарджиев разкри, че, когато се подписал договорът с "Пфайзер", е предвидено при поява на нова мутация - в рамките на 100 дни, да има възможност да се ползват нови ваксини.

Кантарджиев коментира и какво да се очаква след новия вирус - нови заповеди, секвениране, изследвания, носене на маски, не бива да се допуска масово разпространение, лабораториите ни са подготвени.

На въпрос приключила ли е четвъртата вълна, Тодор Кантарджиев поясни: "Ако питате болниците и лекари - не сме излезли от четвъртата вълна на коронавируса, ако питаш министъра на здравеопазването - "гръбнакът е пречупен" и медали даваме. Много са болните и към момента - 100 000, никога сме нямали толкова активни случаи, хората са уморени, лекарите са се научили да правят чудеса."

Най-лошият вариант при новия COVID щам - да се върнем в изходна позиция

Най-лошият вариант при новия COVID щам - да се върнем в изходна позиция

Хората, при които са минали 180 дни от втората доза, да се ваксинират и с бустерна

Той обаче определи, че има висока смъртност, 6-7 месеца занемарена имунизация, ковид центрове не работят, в момента има много болни, много починали, по-малко влизат в болница, но не е мръднал броят на хората в интензивните отделения, което значи, че се отива късно в болница, анализира той.

Кантарджиев смята, че възрастните и болните трябва да се ваксинират с трета доза, за младите две дози са достатъчни.

В заключение Тодор Кантарджиев предупреди и че в Европа грипът е тръгнал, по-голям е процентът тип А, грип Б заема около 10-15%. Ваксините на пазара защитават от тези варианти. У нас се очаква да дойде грип в края на януари-началото на февруари.

Най-масовата група, която трябва да се ваксинира, са хората над 65-годишна възраст, с хронични заболявания, с диабет. Трябва да има разлика две седмици между COVID ваксината и грипната, посъветва Кантарджиев. Сега е моментът да се сложи грипната ваксина, за да може 15 дни да изготви имунитет.

Лъчезар Томов: До месец Омикрон става доминантен

Лъчезар Томов: До месец Омикрон става доминантен

Който не се е разболял от коронавируса, ще се разболее, предупреждава пулмолог