България няма да се размине с нова вълна на короновируса, но новият щам най-вероятно ще настъпи и ще се настани у нас след Нова година. Очакванията на математикът, който след епидемията от нейното начало, Николай Витанов са за пета вълна.

Все още базовото репродуктивно число е под 1, което означава, че макар и бавно в момента заразата се свива. При настаняването на омикрон това ще скочи над 1, към 2 или дори над 2, това означава, че трябва да сме внимателни към области със скок на случаите. Витанов не очаква такъв развой в рамките на тази година у нас, макар и да не е изключен.

Не е добра новина за здравната система и работещите на първа линия, тъй като болниците няма да се разтоварят достатъчно и за по-дълго време, за да отдъхнат от четвъртата вълна. Вероятно към Рождество и новогодишните празници активните случаи ще паднат докъм 70 000, което не е и няма да бъде достатъчно, за да посрещнем спокойно следващата вълна.

Има забавяне да излекуваните в момента, сравнявайки числата на новозаболелите, приети

32 000 ще са жертвите на коронавируса у нас към Нова година, показва прогнозата на Николай Витанов. Той обаче не се ангажира с дългосрочна прогноза, тъй като тя е специалитет на хейтърите.

Лъчезар Томов: До месец Омикрон става доминантен

Лъчезар Томов: До месец Омикрон става доминантен

Който не се е разболял от коронавируса, ще се разболее, предупреждава пулмолог

Засега няма данни за разлика в протичането на новия вариант на COVID-19 - Омикрон, обясни епидемиологът и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина д-р Петър Марков. На този етап твърденията на учените са в сферата на хипотетичното.

Мутациите на вируса индикират за по-бързо репликиране на вируса, както и има индикации, че освен че ще бъде много по-заразен, новият вариант може да презаразява и да пробива имунитета. Марков обаче не очаква чак такова голямо намаляване на защитата срещу него.

По думите му РНК ваксините могат да бъдат по-бързо адаптирани. "Не е сигурно, че ще се налага нова ваксина. Ако се наложи, по-вероятно тя ще бъде адаптирана към новия вариант. Едва ли ще има нужда от увеличаване на дозите", каза той.

Случаи на Омикрон вече са открити в повече от 12 страни по света, доста от тях - европейски, някои от които вече обявиха нови мерки. Тревогата от новия щам се появява на фона на вече обявени такива нови мерки във връзка с надигането на нова, пета поред, вълна в Западна Европа.

Здравните министри на страните от G7 ще обсъдят разпространението на щама Омикрон на коронавируса на заседание, свикано спешно от британските власти днес.

ЕК:  До 100 дни Pfizer трябва да адаптира ваксината си към  новия щам Омикрон

ЕК: До 100 дни Pfizer трябва да адаптира ваксината си към новия щам Омикрон

ЕС заяви още 1.8 млрд. дози...