Британският премиер Борис Джонсън представи днес нови мерки в опит да бъде спряно разпространението на новия вариант на коронавируса, наречен "Омикрон", като обяви, че всички пристигащи в страната ще трябва да преминат тест и било време да се засили поставянето на подсилващи (бустерни) дози ваксини, предаде "Ройтерс".

Във Великобритания откриха първите двама заразени с най-лошия COVID-19 вариант досега

Във Великобритания откриха първите двама заразени с най-лошия COVID-19 вариант досега

"Тази пандемия далеч не е приключила"

"Ще изискваме всеки, който влезе в Обединеното кралство, да направи PCR тест до края на втория ден след пристигането си и да се самоизолира, докато получи отрицателен резултат", уточни Джонсън на набързо организирана пресконференция, часове след като правителството потвърди първите двама заразени с "Омикрон" във Великобритания.

Той допълни, че онези, които са влезли в контакт с хора, дали положителна проба за предполагаем случай на "Омикрон", ще трябва да се самоизолират в продължение на 10 дни и че правителството щяло да затегне правилата за носене на маски магазините и обществения транспорт.

Новият COVID-19 вариант можел да застраши човечеството като ебола

Новият COVID-19 вариант можел да застраши човечеството като ебола

Светът бил подценил мащабите на пандемията в самото ѝ начало

Понастоящем всички британци и чужденци, влизащи в Обединеното кралство, трябва да направят PCR тест на втория ден след пристигането си. Новите правила добавят изискването за изолация в очакване на отрицателен резултат, което значително затяга режима, в опит да се ограничи разпространението на новия щам.

"Много се надявам, че ще открием, че продължаваме да сме в силна позиция и можем да отменим тези мерки отново", отбеляза Джонсън, обещавайки преглед след три седмици, преди Коледа.

"Но в момента това е отговорен начин на действие", увери той, като обеща да защити надеждите на британците за по-празнична Коледа тази година, след като индикира, че не се задава още един национален локдаун.

Борис Джонсън не уточни кога ще влязат в сила новите мерки.