Във Великобритания са открити първите заразени с новия COVID-19 вариант "Омикрон". Това става ден след като първият заразен с варианта, за който учените подозират, че може да е по-заразен, беше регистриран в Европа, предадоха световните информационни агенции.

Британският здравен министър Саджид Джавид обяви, че двамата заразени са открити вчера, един в Челмсфорд и друг в Нотингам. И двата случая "са свързани", добави Джавид, заявявайки, че и двамата заразени в момента са изолирани вкъщи.

Новият COVID-19 вариант можел да застраши човечеството като ебола

Новият COVID-19 вариант можел да застраши човечеството като ебола

Светът бил подценил мащабите на пандемията в самото ѝ начало

"Тази пандемия далеч не е приключила", предупреди Джавид и настоя: "Ако има едно нещо, което всеки може да направи, е, ако те отговарят на условията, моля, вземете своята ваксина."

Първоначално открит в Ботсвана по-рано този месец, новият вариант бързо се превърна в доминиращия щам на коронавируса в Южна Африка и няколко съседни страни, преди да достигне до Азия, Близкия изток и Европа тази седмица. Световната здравна организация вчера официално нарече варианта "Омикрон", предупреждавайки, че "предварителните доказателства показват повишен риск от повторно заразяване с този вариант, в сравнение с други щамове".

Главният учен на СЗО Сумия Сваминатан отбеляза, че "Омикрон" носел "редица тревожни мутации", които биха могли да направят щама по-заразен от всички наблюдавани преди.

Новият щам на COVID-19 - с много мутации и по-заразен от оригиналния

Новият щам на COVID-19 - с много мутации и по-заразен от оригиналния

Омикрон атакува предимно млади хора

Ефикасността на настоящата реколта от COVID-19 ваксини срещу "Омикрон" все още не е известна. Първите четирима пациенти, заразени с варианта в Ботсвана, бяха напълно ваксинирани, но главният медицински съветник на Южна Африка настоя в петък, че ваксините ще се окажат ефективни срещу него.

Учени отбелязаха, че вариантът "Омикрон" носи 32 мутации в своите шипови протеини - издатини по повърхността на вируса, които му позволяват да влезе в клетките на приемника. Този голям брой мутации - повече от два пъти повече от "Делта" варианта - накара Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) да нарече "Омикрон" "най-лошия (вариант), който сме виждали досега".

СЗО нарече новия вариант на коронавируса Омикрон

СЗО нарече новия вариант на коронавируса Омикрон

Счита се, че има поводи за тревога при разпространението му

Разпространението на варианта предизвика паника по целия свят. ЕС, Великобритания, САЩ и Канада забраниха полетите от Южна Африка и други съседни страни, а Нидерландия нареди вчера да бъде наложено ново строг национален локдаун, след като десетки напълно ваксинирани или тествани пътници, пристигащи в Амстердам от Южна Африка, са дали положителна проба за COVID-19.

Очаква се британският премиер Борис Джонсън да обяви нови ограничения, свързани с вируса, по-късно днес.