Новият вариант на новия коронавирус (SARS-CoV-2) "Омикрон" може да застраши човечеството в същата степен като вируса ебола. Това обяви председателят на Световната медицинска асоциация (WMA) Франк Улрих Монтгомъри.

"Най-големият ми страх е, че този щам може да стане заразен като "Делта" и опасен като ебола", подчерта той пред германската медийна група Funke.

Все още няма точни данни за рисковете от мутацията "Омикрон", но изглежда, че се разпространява много бързо, отбеляза Монтгомъри.

СЗО нарече новия вариант на коронавируса Омикрон

СЗО нарече новия вариант на коронавируса Омикрон

Счита се, че има поводи за тревога при разпространението му

По думите му в самото начало на пандемията светът е подценил нейните мащаби.

"Аз също тогава си помислих, че е разновидност на грипа. След това решихме, че можем да постигнем колективен имунитет, но тогава се появи "Делта" - изключително заразен щам", коментира шефът на WMA.

Той не изключи възможността повторната ваксинацията срещу COVID-19 да се извършва ежегодно.

По-рано в Боствана и Южна Африка съобщиха за появата на нов щам на коронавируса B.1.1.529, който съдържа 32 мутации в S-протеина - повече от всички други варианти на SARS-CoV-2. Нарекоха го на гръцката буква "омикрон".

Новият щам на COVID-19 - с много мутации и по-заразен от оригиналния

Новият щам на COVID-19 - с много мутации и по-заразен от оригиналния

Омикрон атакува предимно млади хора

Световната здравна организация (СЗО) класифицира този щам като предизвикващ безпокойство. СЗО отбеляза, че "омикрон" може да е по-устойчив на ваксини и да се разпространява по-бързо.

Страните от ЕС се споразумяха да наложат ограничения за влизане от седем страни от южноафриканския регион. Президентът на САЩ Джо Байдън потвърди, че САЩ също ще ограничат въздушния трафик с осем африкански държави, включително Южна Африка, от 29 ноември.