Внимание привлече това, че новият вариант на коронавируса съдържа голям брой мутации - над 50. Това означава, че е доста променен в сравнение с оригиналния вирус, който тръгна от Ухан, както и от другите варианти. Това обясни пред Нова телевизия вирусологът към БАН проф. Радостина Александрова по повод новия щам, наречен Омикрон, идващ от южната част на Африка.

По предварителни данни новият вариант е по-заразен и атакува предимно млади хора.

Тревога по света заради новия "африкански" вариант на коронавируса

Тревога по света заради новия "африкански" вариант на коронавируса

Много страни въвеждат допълнителни мерки, СЗО препоръча да не се бърза

Александрова потвърди, че се наблюдава доста бързо разпространение и обясни, че за момента никой не може да каже дали вече наличните ваксини ще ни предпазят от този нов щам.

"Големият брой мутации при Омикрон помагат на вируса да избяга от ваксините, с които разполагаме. Но засега това са само предположения на база опита, който имаме", посочи тя и допълни, че не може да се каже кога Омикрон ще дойде и у нас. До момента той е установен при неваксиниран в Белгия, при ваксиниран в Израел, а в Хонконг има случай на предаване в хотел под карантина.

2488 новозаразени и 113 починали с коронавирус за денонощие

2488 новозаразени и 113 починали с коронавирус за денонощие

Направени са 40 630 диагностични теста

Вирусът търси всички ниши, в които може да се разпространява, посочи Александрова.

Тя обясни, че има основания да се смята, че Омикрон е по-опасен, защото успява да избяга от имунния отговор. Необходими били обаче още изследвания и лабораторни потвърждения.

Компаниите, които произвеждат ваксини, започват изследвания доколко той е устойчив на техните препарати.

Все още не се знае точно какви са новите мутации, но може пък тъкмо многото мутации и да обезсилят вируса, предполага проф. Александрова.

Moderna готви бустер ваксини и за Омикрон

Moderna готви бустер ваксини и за Омикрон

СЗО проучва с тревога разпространението на щама