Пречупихме вълната - с това твърдение здравният министър Стойчо Кацаров отговори на острата позиция на Асоциацията на заведенията, които настояват правилата за зеления сертификат да важат за всички, включително и за държавната администрация. С репликата си обаче Кацаров не отговори на въпрос дали обхватът на сертификата ще бъде разширен. По-късно в хода на разговора здравният министър заяви обаче, че на този етап това не се налага.

Удължават епидемичната обстановка с от 4 до 6 месеца, без локдаун

Удължават епидемичната обстановка с от 4 до 6 месеца, без локдаун

Зеленият сертификат активизира и имунизациите, и тестването

Зелените сертификати по начина, по който бяха въведени, успяха. Те бяха приети от обществото и самите хора приеха мярката като добра, убеден е Кацаров. По думите му тази мярка трябва да продължи, докато не се ваксинира по-голяма част от населението. След въвеждането му се отбелязва ръст от 4 до 5 пъти на ваксинираните хора. "Колкото повече хора се ваксинират, толкова по-бързо ще излезем от тази вълна. Няма нужда да задължаваме никого с нищо, ако отидем да си свършим работата - да се ваксинираме."

Това е най-тежката епидемична вълна, която сме преживявали. Да използваме този прозорец и да се ваксинираме, призова здравният министър. Не е изключено февруари месец да има още една, пета, вълна, посочи още той.

2839 новозаразени и 164 починали с коронавирус за денонощие

2839 новозаразени и 164 починали с коронавирус за денонощие

В болниците в страната се лекуват 7 544 пациенти с COVID-19

На въпрос за смъртността, Кацаров открои, че тази вълна е най-продължителната и с най-голям брой заболели. Броят на починалите обаче е съизмерим - 3.5 е коефициентът сега, а при предишните вълни той е 4.5. По думите му това се дължи на добра организация, спрян износ на лекарства, включително и отварянето на ковид зони. Кацаров пое репликата на журналистите, цитат от думи на Атанас Мангъров, заявявайки, че "сухите клечки остават при такъм малък брой ваксинирани". Здравният министър очаква след десетина дни да започне да спада и кривата на смъртността, тъй като тя следва със закъснение кривата на заболеваемостта. Здравното министерство анализира данните както за пряката, така и за косвената смъртност.

Темата с коронавирус и епидемията беше използвана по най-брутален начин в политическата кампания и то срещу интересите на хората, убеден е още Кацаров, който открои, че служебното правителство и специално неговият кабинет е залагал през цялото време на доброто: "не искахме да плашим хората, да всяваме страх."

Кацаров е убеден, че възможното е направено, като отговори на критиките, че зеленият сертификат е въведен късно с репликата, че не е чул някой да предлага тази мярка през лятото. "Ние се стремяхме през цялото време да не затворим страната, но и да овладеем епидемията."

Кацаров не знае и не пита защо уволниха заместника му Петров

Кацаров не знае и не пита защо уволниха заместника му Петров

Не е получавал и обсъждал оставане на поста в редовно правителство