Епидемичната обстановка в страната се подобрява и не се налага локдаун. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг във ведомството. Министерството обаче се колебае с колко да удължи епидемичната обстановка - между 4 и 6 месеца. Няма по-кратка перспектива да приключим с епидемията в нашата страна, обяви Кацаров.

Той посочи, че в първите две седмици в някои области е започнал спад на темпа на нарастване на заболелите, броят на заразените също намалява и се движи надолу от пика.

Той даде думата на съветника си в МЗ проф. Мира Кожухарова, която показа графики. По думите й - това намаляване на заразата обаче не е факт във всички области на страната.

Мира Кожухарова уточни, че четвъртата вълна е най-продължителна и са били нужни 13 седмици до качването до върха.

3207 новозаразени и 196 починали с коронавирус за денонощие

3207 новозаразени и 196 починали с коронавирус за денонощие

3953 излекувани за последното денонощие

Броят на тестваните от август до ноември е над 2.3 млн.души, което е сравнимо с тестове, правени за цяла година. Особено засилено е тестването след въвеждането на зеления сертификат.

Зеленият сертификат активизира и имунизациите в България - усилията обаче трябва да продължат, трайната мярка става ваксинацията, а не тестването, каза обаче Кожухарова. Добри са тенденциите и в графиката за обхвата за завършен ваксинационен курс.

Стойчо Кацаров уточни, че тази вълна се отличава от предишната и от другите и че ковид зоните са свършили много добра работа. По данни в тях са преминали близо 100 000 души, около 25 000 са били с положителен тест за коронавирус. Тази активност на извънболничната помощ е една от причините за ниския процент на хоспитализирани хора, смята той и каза, че хоспитализациите са намалени с 35%.

Ива Христова: COVID-19 бавно слиза надолу, да се изчака с локдауна

Ива Христова: COVID-19 бавно слиза надолу, да се изчака с локдауна

Случаите може да се повишат, ако спрем да спазваме мерките

Здравният министър отговори на въпрос на медии защо не е информирал, че искаме помощ от ЕК. "Не ме слушате, казал след срещата с еврокомисаря Стела Кириакиду, че съм информирал ЕК. Научихте го от тях, защото аз също не знаех кога ЕК ще вземе решение. Бях съобщил, че ние вероятно ще активираме този механизъм", обясни той.

За България 7 дни може да са фатални, отбеляза министърът. Затова се обърнал към ЕК да се получи незабавно тази помощ. Не сме го крили, категоричен бе Кацаров.

На въпрос дали големите ученици - 5 -8 клас ще се върнат скоро в училище - министърът каза, че тестове има вече до края на месеца, но ще прецени министърът на образованието. Мисля, че към днешна дата има 400 000 теста, които се предават на МОН, възможно е следващата седмица, ако МОН прецени и ако процедурите се извършат - да се върнат и по-големите ученици", обясни той.

В заключение - за изборите: Би трябвало да е осигурено всичко, за защитни средства и дезинфекция от общините, нямам притеснения, каза той.