Трябва да се изчака още известно време, преди да се реши да продължи частичният локдаун или да се въведе по-пълен. В България, без да имаме тежки мерки, успяхме да минем добре през пандемията до момента. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред Нова телевизия.

Тя посочи, че броят на продължаващ спад на случаите на COVID-19 следва нашето поведение. Намаляването на случаите е следствие на зелените сертификати. Докато действат мерките, случаите ще намаляват, но не е късно да се повишават, ако спрем да спазваме меркитe, предупреди проф. Христова.

Тя очаква бавно и постепенно случаите да слизат надолу при спазване на мерките. Това е една хубава тенденция, по думите на проф. Христова.

4734 новозаразени и 185 починали от усложнения на COVID-19

4734 новозаразени и 185 починали от усложнения на COVID-19

Новоприетите в болница през последното денонощие са 910

Тя изтъкна, че делта вариантът се опитва да се наложи и ще вдигне с 10% броят на заболелите. Към момента не знаем много за него, но дано не успеем да научим твърде много, надява се проф. Христова. Делта+ е регистриран в много страни, като той започва да измества другите под варианти. Трябва да спазваме мерките, защото вирусът няма намерение да си отива, а да развива още мутации, каза проф. Христова

В Бургас, Варна, София, Благоевград, Кюстендил има заразени с делта+ вариантът.

По думите ѝ има едно ниво на разумност и на спазване на мерките. Тестовете за децата се реши да бъдат със слюнка и аз не мисля, че при взимане на носен секрет е имало някакъв проблем, когато подрастващите са боледували, уточни проф. Христова.

Кацаров: Локдаун не, но без мерки и ваксинация - нищо добро следващите две седмици

Кацаров: Локдаун не, но без мерки и ваксинация - нищо добро следващите две седмици

За две седмици 200 000 души са си поставили първа доза ваксина

Във времето на пандемия трябва да има филтър и да се спре болните да не влизат в училище и да не разпространяват заразата, обясни тя, добавяйки, че антигенните тестове са с добра чувствителност и специфичност. Винаги има компромис и премерен риск, но тъй като тази ситуация няма да свърши след месец, трябва да успеем да се движим по ръба на баланса, настоя Христова.

Тя увери, че щадящите тестове за учениците са добри и могат да спрат разпространението на коронавируса в училищата. За целите на образованието тестовете ще бъдат достатъчни, категорична бе проф. Ива Христова.

Според нея не може да се разчита само на едно здравословно хранене срещу пандемията.

"Представете си лекарите, които са в COVID отделенията. Те имат ли избор, освен да носят маски и скафандри. Ако маските не помагаха, лекарите щяха да си ходят свободно сред болните. Маската предпазва дълго, но нямаме съществено друго средство, което се предпазим", посочи тя.

Златанов: Зелените сертификати ще ни спасят от локдаун

Златанов: Зелените сертификати ще ни спасят от локдаун

Все още не се командироват лекари в страната