Зелените сертификати ще бъдат адекватната мярка и спасението от локдаун. Tова заяви заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов пред БНТ.

Един от основните ефекти на зеления сертификат е повишената ваксинация и откриване на скритата заболеваемост. Все още не се командироват лекари в страната, защото личният капацитет покрива нуждите. Ако се увеличат нуждаещите се грижи, тогава ще се наложи да бъдат командировани лекари, каза той.

По думите му при тези цифри имало две възможности - или да се затегнат мерките, или да се въведат зелени сертификати. Много е трудно да се наложат в момент, в който има съпротива. Зеленият сертификат се въвежда навреме и очакваме, че резултатът ще бъде добър, надява се Златанов.

МЗ отчете: Зеленият сертификат работи, обръща се трендът на пандемията

МЗ отчете: Зеленият сертификат работи, обръща се трендът на пандемията

Излизала скритата заболеваемост

Той обясни, че разумната част от обществото подкрепя зеления сертификат, за да не наруша ежедневието и контактите си. Зеленият сертификат се издава веднага след поставяне на първа доза, но става валиден и носи възможността да бъде ползван от 15-я ден след поставянето на дозата. Новата заповед е адекватната и изчиства нещата, уточни зам.-министърът.

Той посочи, че няма противопоказания за поставяне на ваксина. Едно от сериозните неща е, когато се получи остра алергична реакция и се стигне до алергичен шок, тогава не се прилага втората доза, обясни Златанов. Хронично болните са хора са рискови и ако попаднат на места, които са опасни за тяхното здраве, могат да се заразят, предупреди той.

По отношение на учениците и кога те ще се върнат в училище, Златанов уточни, че поредният учебен ден ще се определи от министъра на образованието Николай Денков. Трябва да бъде създадена организация, ако едно дете е с положителен резултат, какво трябва да се направи. Решенията са на министъра и той решава, но идната седмица може би към средата ще има присъствено обучение, увери Златанов, добавяйки, че тестовете за децата са абсолютно достатъчни. След като свършат тестовете, ще поръчани нови.

Зам.-министър Златанов: Към момента не се предвижда локдаун

Зам.-министър Златанов: Към момента не се предвижда локдаун

Не се мисли за мярка нито за възрастни, нито за неваксинирани

Децата от 1 до 4 клас няма да носят маски, но за другите класове маската е необходима, защото се очаква да посещават общи помещения. Маската е едно допълнително средство, с което да се гарантира безопасна среда, посочи Златанов.

Според него дори и по време на пандемия децата трябва да посещават обучителните центрове.

Той уточни, че има ваксини с изтичащ срок на годност, като първите изтичат през месец декември.

МЗ определи условията за връщането на учениците обратно в клас

МЗ определи условията за връщането на учениците обратно в клас

При осигуряване на безопасна среда