Зеленият сертификат работи добре и дава резултати, има съвсем дискретни данни за обръщане тренда на пандемията. Това заяви на извънреден брифинг пред Министерство на здравеопазването зам.-министърът Александър Златанов.

"Положителността на тестовете на база 14 дни започва да намалява, съотношението между заболели и постъпили в болници е много по-различно, отколкото предишните пикове на пандемията", каза той. Освен това работили културата, стопанската дейност и социалният живот.

Златанов съобщи за среща с всички РЗИ, от която станало ясно, че мерките се спазват и сертификатът се възприема и дава резултат, като спира веригата на разпространение на вируса. Много хора със скрита заболеваемост заради изискването за тест позволяват да се диагностицират и изолират, поясни той.

И при определен брой антитела да се издава зелен сертификат, иска учен от БАН

И при определен брой антитела да се издава зелен сертификат, иска учен от БАН

Важно обаче било да се реши как да се определят тези антитела

Сертификат за преболедуване

От своя страна зам.-министър Тома Томов добави, че МЗ е направило допитване до съветите по Вирусология и Клинична имунология с въпроса могат ли антителата да се използват като маркер за издаване на зелен сертификат, очакват се становищата тази седмица, следващата седмица се очаква въпросът да бъде решен.

Училищата

Връщат учениците от 1-4 клас в клас на 10 ноември

Връщат учениците от 1-4 клас в клас на 10 ноември

Зависи от своевременно доставени тестовете от дистрибуторите

Хората, които отказват да преподават, ще се заменят с други. МЗ са твърди, че трябва да се спазват мерките, за другото отговаря МОН, каза Златанов. Той уточни само, че са избрани две фирми за тестовете в училище. След като децата не влизат в стаята, не се изисква сертификат за родителите, а е само препоръчително с оглед отговорност на тяхното дете.

Ситуацията в болниците

Спират плановите операции в цялата страна

Спират плановите операции в цялата страна

Изключение ще има за дейностите, свързани с трансплантация на органи

Няма командировани лекари от страната в София на този етап, каза още Александър Златанов. Не бива силово и административно да се командироват, само където е възможно, категоричен бе той. В София има най-много лекари, недостиг на реаниматори няма. Те така казват, а дали е така, не подлагам под съмнение ничии думи, а давам прост пример - ако реанимационно заведения има три легла, дали не може този екип да се насочи - за такива детайли говорим и те се правят в момента, обясни той.

Изпратени са писма до болниците да преценят доколко е възможно да пренасочват екипи, ще се говори с хората конкретно. В София-област има малко медици, които могат да бъдат командировани.

Обмислят неваксинираните да попълват формуляр при джипито

Обмислят неваксинираните да попълват формуляр при джипито

Абсолютни противопоказания за ваксината няма

Болниците се справят геройски и системата е много по-добре организирана, личи солидарност сред медиците и те се справят по-успешно от предишните вълни, заключи зам.-министърът Александър Златанов. На въпросите за локдаун и за цифрите за него - зам.-министърът поиска да не се вглеждаме в едно число, тъй като показателите за въвеждането му са много и заяви: "Локдаунът е далече".