Министерство на здравеопазването е направило ново проучване за прилагане на ваксините към Европейската агенция по лекарствата и фирмите-производители. Това стана ясно на брифинг пред ведомството днес, на който обстановката обясниха зам.-министрите Александър Златанов и Тома Томов.

"Абсолютната контраиндикация за тях е свръхчувствителността към някои от компонентите или помощните вещества. Като възможност за отлагане на ваксинацията също се изключва остро инфекциозно заболяване, декомпенсация при хронични заболявания (пример - сърдечна недостатъчност), неврологични усложнения", обясни Томов.

Хората с автоимунни заболявания не са контраиндицирани да се имунизират, важното е основното заболяване да не е декомпенсирано, да не е в прогрес.

Илко Гетов от ЕМА: Ваксините решават глобален проблем

Илко Гетов от ЕМА: Ваксините решават глобален проблем

Производителят носи отговорност за произведената от него ваксина

Един от въпросите, насочен към Европейската агенция, е дали е нужно преди ваксинация да има тест за антитела, а категоричното становище на експертите към момента било, че не е необходимо да се изследва антителният отговор. Експертите обаче предлагат да има формуляр, с който пациентът да поема отговорност и да опише причините защо не иска да се ваксинира. Той трябва да се попълва при личния лекар, под което се подписва и медицинското лице.

Абсолютни противопоказания за ваксината няма, единствено когато има остра алергична реакция след първата игла - не се прилага втора, това е противопоказание, но отмине ли състоянието, може да се приложи ваксина, обясняват експертите.

МЗ отчете: Зеленият сертификат работи, обръща се трендът на пандемията

МЗ отчете: Зеленият сертификат работи, обръща се трендът на пандемията

Излизала скритата заболеваемост

Заповедта за издаване на сертификат след първа игла е качена на сайта на МЗ - след еднодозова ваксина условието е същото, сертификатът става валиден след 15-ия ден.