Хората с антитела, които са преболедували, но не фигурират в Единната информационна система, могат да бъдат изследвани в сертифицирани лаборатории за антитела и ако ги имат, да получат също зелен сертификат. Това предложи пред БНР проф. Маргарита Апостолова от БАН - Института по Молекулярна биология.

Тя посочи, че вече има общоприета мерна единица, включително и в европейската общност, която показва над какво ниво тези антитела се смятат за положителни.

Според нея е важно да се реши по какъв начин да се определят тези антитела - с измерване на общи антитела, с измерване на неутрализиращи антитела или с измерване на клетъчен имунитет чрез неинвазивен метод - вземане на периферна кръв - да се изиска определянето на тези антитела.

Антителата не дават COVID сертификат, натъртват от МЗ

Антителата не дават COVID сертификат, натъртват от МЗ

Припомнят заключенията на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията

По думи на Апостолова обаче проблемът е, че тези антитела могат да се получат и при първата доза ваксина и това може да откаже хората от втората игла. В този случай обаче нямало да получат зелен сертификат за пълен ваксинационен курс.

Тя обясни, че ваксинираните също могат да се заразяват, както и да заразяват други хора. Вече било известно, че много малък процент не образуват антитела и след двете дози.

Това се отнасяло и за хората, които са преболедували - те може да се без антитела, но пък имат зелен сертификат.

Бившият шеф на Пирогов също е за признаване на антителата

Бившият шеф на Пирогов също е за признаване на антителата

от 16 месеца лекарите постоянно се "доваксинират"

Апостолова настоя да се каже за пореден път, че вече е доказано, че ваксинираните и преболедувалите прекарват болестта много по-леко.

За мен не е аргумент на антиваксърите да кажат, че няма да се ваксинират, защото ще се заразят, категорична бе тя.

Апостолова заяви, че при преболедувалите и ваксинираните се активира клетъчният имунитет, който за прекаралите COVID-19 е активен цяла година, така че ако те се срещнат със заразата повторно, ще изкарат болестта по-леко.