Положителните резултати от изследване за антитела не се считат за достатъчни за издаването на сертификат за преболедуване. Това пишат на фейсбук страницата си от Министерство на здравеопазването и припомнят заключенията на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) и Съвместният изследователски център (JRC) от май тази година, където се посочва, че положителен резултат от изследване за антитела не може да предостави каквато и да е информация за момента на заразяване и не може да изключи протичаща понастоящем инфекция.

Прегледът на заключенията на ECDC отново показва, че тези заключения за валидни и не са настъпили каквито и да е съществени промени в научните доказателства, затова и не могат да бъдат оперативно възприети такива сертификати с цел да се улесни свободното движение по време на пандемията от COVID-19.

Кацаров: Зелен сертификат ще може да се издава и след първата доза ваксина

Кацаров: Зелен сертификат ще може да се издава и след първата доза ваксина

Хората с високи нива на антитела няма да получат сертификат...

Въз основа на насоките от ECDC понастоящем Комисията не обмисля приемането на делегиран акт за изменение на Регламента за Цифровия COVID сертификат на ЕС, с който да се даде възможност за издаването на сертификати за преболедуване въз основа на изследвания за антитела.

С насоките на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) и Съвместния изследователски център (JRC) от м. май можете да се запознаете тук:(https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/Use-of-antibody-tests-for-SARS-COV-2-in-the-context-of-Digital-Green-Certificates.pdf)