Определени са условията, при които учениците могат да се върнат обратно в клас в общините, където 14-дневната заболеваемост е над 500 на 100 000 население. Това става със заповед на здравния министър д-р Стойчо Кацаров.

Условията изискват осигуряване на безопасна среда - тестване на всички деца с щадящи тестове два пъти седмично.

За педагогическия и непедагогическия персонал също ще се изисква тестване, ако лицата не притежават сертификат за ваксинация, преболедуване или антигенен, или PCR тест.

Денков непреклонен: Учениците, които не се тестват, остават онлайн

Денков непреклонен: Учениците, които не се тестват, остават онлайн

Просветният министър не разбира протестите срещу тестването

В общините, където 14-дневната заболеваемост е между 250 и 500 на 100 000 население, училищните власти могат да избират между два варианта - 100% присъствено обучение при осигурена безопасна среда с щадящи тестове, или без тестване, но за 50% от паралелките по ред, определен от министъра на образованието. При 14-дневна заболеваемост под 250 на 100 000 население не се изисква тестване на деца и персонал.

28 са офертите за COVID тестовете в училищата

28 са офертите за COVID тестовете в училищата

Необходимото количество тестове е до 400 000 броя

Заповедта дава възможност присъственото обучение да започне след 8 ноември, но конкретните дати за всяко училище ще зависят от готовността за въвеждане на противоепидемичните мерки.

От МЗ обясняват, че се допуска присъственото обучение да се въвежда за отделни училища или дори отделни класове, в зависимост от преценката на образователните институции и създадената организация.

Родители протестират сега и срещу СOVID тестовете

Родители протестират сега и срещу СOVID тестовете

Родителите ще хвърлят близалки в знак на протест