Положението с коронавируса е сериозно, но все още под контрол. Натоварени са много болниците и лекарите и здравните работници, каза проф. Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести. Положението в момента се стационира. Разпространението на заболяването леко е намаляло, след седмица-две може да се очаква спад на заболяваемостта, добави Христова.

Тя е категорична, че има ефект от въвеждането на сертификата.

Ива Христова съобщи, че вече в 16 от 440 проби, взети през октомври, е засечена нова мутация - т. нар. нов делта плюс вариант на коронавируса. Вече 42 страни в света съобщили за него.

"Става дума за подвариант на делта, който се разпространява 10% по-лесно и бързо и започва да се налага, поясни тя. Има случаи във Варна, Бургас, София, Перник, Кюстендил. На този етап не може да се каже нищо за пациентите, които боледуват с този подвариант. Има две допълнителни мутации в спайк протеина, които помагат за разпространението, но ваксинираните имат имунитет срещу него. Боледуването протича по същия начин и няма разлика в клиничната картина.

Ива Христова подкрепя мярка като локдаун, за да си вземат въздух работещите в болниците.

Проф. Кожухарова: Над 10 000 в болница е границата за тотален локдаун

Проф. Кожухарова: Над 10 000 в болница е границата за тотален локдаун

Ваксините не са икони, няма нужда да се вярва в тях

Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация - уточни, че щом се отворят дейностите, заразата ще тръгне отново. Единственото решение са ваксините, категоричен е той. Ако масово българинът не си постави ваксина, ситуацията ще продължава безкрайно, смята Хасърджиев.

Трябва да се осъзнае, че зеленият сертификат не е хрумване, а стимул за ваксинация и регистрация, заяви той. И той обаче смята, че локдаун е единственият вариант в момента.

Ивайло Дерменджиев, представител на ВСС, от своя страна коментира зеления сертификат и мотивите за създаването му - свободно придвижване в ЕС. Доколко е дискриминационен той - по скоро е привилегироващ инструмент, което е забранено от чл. 6 на Конституцията. До момента има около 37 жалби в Административен съд - София по отношение на заповедта на МЗ. Всеки ден постъпват още, те минават през МЗ, в момента те администрират жалбите, посочи Дерменджиев. Сред жалбите срещу зеления сертификат има и такива, че изнася лични данни.

Дерменджиев уточни, че всяка жалба иска заповедта да бъде отменена. Непризнаването на антителата като критерий за създаване на имунитет, според него, е дискриминационен елемент към зеления сертификат. Ивайло Дерменджиев не е за локдаун, за да не се ограничават правата на хората.

Протест призовава да се хвърлят маските и сертификатите и да се нахлуе в мола

Протест призовава да се хвърлят маските и сертификатите и да се нахлуе в мола

Около 100-ина бяха присъстващите