"Зеленият сертификат" раздели обществото ни. Подходът не беше правилен. Обществото трябваше да бъде подготвено. Ние знаехме какво ни очакваше". Това заяви Владимир Маринов от "БСП за България" в студиото на "Денят ON AIR" на "България ON AIR".

Маринов е убеден, че голяма смъртност е породена от това, че здравната ни система не е подготвена да поеме такива кризи.

"Служебният кабинет свърши доста добри неща, но ще продължава да носи критики, докато такива хора като министър Кацаров продължават да бъдат начело", заяви социалистът.

Припомняме, че над 80% са спаднали оборотите в заведенията в първите два дни, след като "зеленият сертификат" стана задължителен за посещение на местата за хранене и развлечения. Данните са на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ).

Над 80% спад на оборотите в заведенията заради "зеления сертификат" в първите 2 дни

Над 80% спад на оборотите в заведенията заради "зеления сертификат" в първите 2 дни

Готвят национален протест на 28 октомври

По тяхно мнение спадът е пропорционален на ваксинираните българи - при 20% ваксинация, 80% спад на оборота. Такъв криза в сектора не е имало през последните повече от 30 години.

Те опровергават твърденията, че "зеленият сертификат" е въведен по желание на туристическия бранш. "Факт е, че имаше срещи, на които ние се съгласихме да работим със "зелен сертификат", като единствена алтернатива на локдаун. Но направихме конкретни предложения как това да се случи, за да има както здравен, така и икономически ефект", пишат хотелиерите.

Министерство на здравеопазването вече обяви, че няма да признае тестовете за антитела за издаване на "зелен сертификат", с което оставя над 1 млн. българи извън потреблението на най-засегнатите браншове. В същото време се издава документ след първа ваксина, което е в разрез с всички Европейски практики и е прецедент за България, обобщават от бранша.

Резултати от зеления сертификат - след две седмици

Резултати от зеления сертификат - след две седмици

В момента излиза скритата заболеваемост

Няма информация какво се случва с хората, за които не е препоръчително да се ваксинират, поради заболявания и препоръки на лични лекари и специалисти.

В същото време, утре ще бъде обсъдено и се очаква плановият прием и плановите операции на пациенти в столицата да бъде спрян.

Ситуацията в цялата страна е критична, 2/3 е в тъмночервената зона. 33% от леглата са свободни на национално ниво - най-тежка е ситуацията в София и Варна, където основният прием се поема от "Света Марина" и там вече поетапно се затварят отеления.

Освен това МЗ ще прави поръчка и за купуване на респиратори, тъй като на места има заявки и недостиг, болници могат да открият нови легла, ако се осигурят респиратори.

И днес в различни градове на България има протести срещу зеления сертификат

И днес в различни градове на България има протести срещу зеления сертификат

Чуват се и скандирания за оставката на служебния здравен министър Стойчо Кацаров

Припомняме, само за последното денонощие в страната новоустановените случаи са 6816, а хоспитализираните с COVID-19 вече са 7325. През денонощието 124 души изгубиха битката за живота си.