Зеленият сертификат не е предпоставка за задължителна ваксинация. Зелен сертификат се издава при няколко хипотези - приложена ваксина, преболедуване, направен ПСР или бърз антигенен тест.

Това заяви зам.-здравният министър д-р Александър Златанов пред News.bg по повод зеления сертификат, мерките, ваксинацията и връщането на най-малките деца в училище с щадящи тестове.

Плюсът на зеления сертификат е, че досега е имало голяма скрита заболеваемост сред много хора с леки симптоми, които предпочитали да не влизат в системата и да не бъдат карантинирани. Сега обаче при нуждата от тест много такива хора като цяло се доказват, веднага се предприема изолиране, което от друга гледна точка е добра противоепидемична мярка, обясни Златанов. Редно е хората, които са носители да бъдат изолирани, а здравите да имат спокойствието да си вършат своята дейност, без да бъдат опасни, уточни зам.-министърът.

Адвокат: Зеленият сертификат удря по лекари, хора с автоимунни заболявания, бизнес

Адвокат: Зеленият сертификат удря по лекари, хора с автоимунни заболявания, бизнес

Отразява се и на обществото, което не може да получи медицинска помощ

"Не виждам защо трябва да имаме резистентност, а трябва да имаме съюзник, защото взимаме логичното решение за този етап на развитие на епидемията", каза той

По думите му минимален резултат ще имаме в рамките до 10 дни, а малко по-стабилен резултат до 10-14 дни. Златанов очаква в началото на идната седмица да има резултат поне като тенденция от въведената мярка. Чисто хипотетично зам.-министърът обясни, че ако зеленият сертификат не даде резултат, следващата стъпка ще бъде затваряне на повече дейности, пълно затваряне на обекти, вечерен час, а защо не и невъзможност да напускат домовете си на определени групи хора - мерки, въвеждани в други страни до този момент.

Александър Златанов: Частичен локдаун при 9000 в болница

Александър Златанов: Частичен локдаун при 9000 в болница

Може да се стигне до вечерен час за тези без ваксина

Въпреки това зам.-министър Златанов се надява, че зеленият сертификат ще даде резултат. Мерките в момента са достатъчни и ако те бъдат спазвани, няма да се наложи влизане в тежък локдаун, увери той.

Той отчете, че откакто били въведени зелените сертификати ваксинацията се увеличила над 3 пъти - от 10 000 на 24 часа поставени ваксини до 30 000 и понякога над тази бройка. Целта пред Министерство на здравеопазването е с взетите мерки да се достигне 75% ваксинация, тогава мерките биха паднали, а хората ще свалят маските.

Във връзка с връщането на най-малките ученици от 1 до 4 клас в училище с щадящите тестове и за евентуалното връщане на по-големите ученици, Златанов коментира, че първата стъпка е връщане на най-малките, тъй като дистанционното обучение се отразява изключително негативно на обучителния процес и на психиката им. Първата ни мисъл и грижа е за тях, средата да е безопасна, да протича нормално учебният процес, следващата стъпка едве седмици след това, според развитието на пандемията, вече да започнем да мислим за поетапно връщане и на по-големите ученици от 5-8 клас и 8-12 клас, поясни Златанов.

Той напълно подкрепя тезата на служебния образователен министър академик Николай Денков, изразен сутринта пред БНТ: "Или тестваме децата, или те остават вкъщи". "Към момента това са изборите - или остават вкъщи, или създаваме безопасна среда, в която да сме гарантирали, че не се разпространява инфекцията на коронавируса", коментира Златанов.

Николай Денков: Или тестваме децата, или те остават вкъщи

Николай Денков: Или тестваме децата, или те остават вкъщи

Трябва да си направим избора, както го направихме с ваксините