Това е най-тежката пандемична вълна досега, броят на заразените на седмична база е с 30% по-висок от предишните, освен това е много продължителна. Предишните бяха 2-3 месеца, а сега натискът върху здравната система е огромен и е трудно да се осигурят легла за всички. Това заяви пред bTV служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

Правилата със зеления сертификат работят, спря нарастването на броя на случаите, каза той. Увеличен е броят на тестваните хора, преди се правиха по 15-20 000 теста, сега се правят по 40 000- 50 000 теста.

Следващите няколко седмици ще бъдат най-тежки, добави министърът. Заплахата е да не се приемат всички болни да се лекуват, уточни Кацаров. Ако не продължим да се придържаме към мерките и да се ваксинираме, както последните две седмици, нищо добро не ни очаква, предупреди Стойчо Кацаров. Той обясни, че е голям броят на починалите, както от коронавирус, така и от обща смъртност, макар броят на починалите да е по-малък от заразените. Кацаров поясни, че "за съжаление медицината няма 100% възможност да лекува това заболяване, затова залагаме толкова много на превенцията".

Златанов: Зелените сертификати ще ни спасят от локдаун

Златанов: Зелените сертификати ще ни спасят от локдаун

Все още не се командироват лекари в страната

Здравният министър е категоричен, че властите са се провалили и посочи, че ваксината е доброволна, но никой не може да се оплаче, че му липсва информация за нея.

Няма магическа кампания и дума за ваксинация - но добрата новина е, че за две седмици първа доза са си поставили над 200 000 души, преди това за същия период - са били 50 000, даде данни Стойчо Кацаров.

На въпрос защо не се налага локдаун, той коментира: Хората протестират срещу сегашните мерки, какво остава срещу локдаун, той е много тежък удар за цялата система, сега противоепидемичните мерки са достатъчно строги, те са локдаун за всички, които имат зелен сертификат. Решението не е политическо, нищо общо нямат изборите с мерките, категоричен е Стойчо Кацаров. Виждам, че има политически протести, аз не съм в политическа кампания, моята работа е да осигуря легла за хората в болниците, дори за хората от протестите - ако се разболеят, и на тях ще трябва да осигуря и ще им осигуря легла, поясни той.

Зам.-министър Златанов: Към момента не се предвижда локдаун

Зам.-министър Златанов: Към момента не се предвижда локдаун

Не се мисли за мярка нито за възрастни, нито за неваксинирани

Партиите организират протести срещу зеления сертификат, не знам дали са ваксинирани, кой им е платил, не знам кои са, добави Кацаров.

Здравната система е много по-добре организирана, обяви министърът и даде за пример, че вчера БЛС и НЗОК подписали анекс за разпределения на средства с цел осигуряване на 80-90 реанимационни легла за лечение на COVID-19, които другата седмица ще се вкарат в обръщение.

Шефът на "Пирогов": Не мисля, че локдаунът е панацея

Шефът на "Пирогов": Не мисля, че локдаунът е панацея

Смъртността в реанимационните ни структури не се различава от останалите, каза той

В този момент не се налага локдаун, да спрем да се въртим около темата, призова Кацаров. След среща с РЗИ пък станало ясно, че по места се използва и работи зеленият сертификат.

Относно връщането на 1-4 клас в училищата Стойчо Кацаров каза, че въпросите се отнасят до МОН, а МЗ може да осигури тестовете за учениците и да помогне с организацията. Считаме, че възможността тестването да е в училищеq е по-добра, те са достатъчно добри и са с чувствителност 90-95%. Поръчаните сега тестове стигат за една седмица, направена е нова обществена поръчка, съобщи министърът. Тестовете са подходящи, детето няма да влиза с алерген и след това да бъдат обработени и отстранени, което също е организирано, добави Стойчо Кацаров.

Ситуацията е критична, Кацаров и медици зоват за национална мобилизация

Ситуацията е критична, Кацаров и медици зоват за национална мобилизация

Носете проклетите маски, стойте на дистанция и се ваксинирайте, поиска Стойчо Кацаров