Ситуацията е критична, изправени сме пред една огромна заплаха и за това ни е нужно общо действие.

С призив за обединение и ваксинация се обърна министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. На брифинга в МЗ и до Стойчо Кацаров застанаха представители на съсловните организации - Български лекарски съюз, Български зъболекарски съюз, Български фармацевтичен съюз и Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, както и на национално представителните пациентски организации,

"Искаме да изразим общата си загриженост и да отправим призив към целия народ от името на всички хора, ангажирани в здравната система", заяви Кацаров. Въпреки различията и дори споровете между отделните елементи в здравната система, Кацаров увери, че няма спорове по отношение на COVID кризата и начина, по който да можем да се справим.

Той настоя общото послание да стигне до всички хора в страната - призив за единодействие и национална мобилизация.

Това не е само здравна криза, това е национално бедствие. Здравната система, като лекари и медицински работници, не могат да се справят сами без помощта на всички българи.

Черни рекорди: 6007 новозаразени, 310 жертви, над 8000 в болниците, над 100 000 активни

Черни рекорди: 6007 новозаразени, 310 жертви, над 8000 в болниците, над 100 000 активни

Починалите надхвърлиха 24 хиляди...

Първа думата взе Милка Василева, председател на Асоциацията на специалистите по медицински грижи. Без медицински сестри ситуацията е трагична, обяснявахме, че трябва да се ваксинират хората, за съжаление не бяхме разбрани, каза тя.

Василева даде статистиката - 45% от медицинските сестри в България са имунизирани, за съжаление обаче те са малко и не достигат. Василева посочи броя им - над 35 000, а възрастните се пенсионирали, млади обаче няма. Здравната система трябва да продължи да съществува, а в момента българските граждани нямат достъп до здравеопазване, категорична е тя, визирайки препълнените болници.

Болниците пълни, лекарите уморени

Болниците пълни, лекарите уморени

Критична остава ситуацията в болниците в София, Пловдив и Монтана

Над 40% са лекарите по дентална медицина, които са ваксинирани, отчете и Николай Шарков от Българския зъболекарски съюз. "Ние работим на първа линия, лошото е, че при нас пациентът не е идентифициран, затова единственото, което може да ни спаси, е ваксинацията, каза още Шарков.

Асена Сербезова - Български фармацевтичен съюз, посочи, че в различни държави в кампанията по ваксиниране са включени и фармацевтите. Тя коментира, че информираното съгласие за ваксинация плаши хората. Затова 2 г. сме пред вас с апел. Страхът се бори със знание, категорична бе Сербезова.

Иван Маджаров, председател на Български лекарски съюз, добави, че трябва да се слуша мнозинството, което казва позлата от ваксинацията. Над 90% от здравните специалисти твърдят, че ваксината е спасила човечеството, а няколко политици твърдят друго. За съжаление сега ще се сблъскаме с най-тежката криза, в която от ковид отделенията ще се види, че никой не лежи фиктивно и по желание, каза той и уточни, че никой не иска да уврежда с ваксина своите пациенти. Конспиративната теория трябва да бъде оставена отстрани, напред да остане науката, заключи Маджаров.

Проф. Кожухарова: Над 10 000 в болница е границата за тотален локдаун

Проф. Кожухарова: Над 10 000 в болница е границата за тотален локдаун

Ваксините не са икони, няма нужда да се вярва в тях

Станимир Хасърджиев от Национална пациентска организация каза: България се провали с ваксините. Една тежка вълна в страната, не само фармацевтите трябва да поставят ваксини, смята той и даде за пример с Англия, където немедицински лица правят имунизации. Няма конспирация в коронавируса, всички виждаме жертвите, посочи Хасърджиев и призова особено възрастните да си сложат ваксина.

Пламен Таушанов от Асоциация по закрила на пациентите коментира "хитреците", които са си направили фалшиви сертификати - сега питали организацията му как да се ваксинират. Той поиска да се промени кампанията за ваксинация и да се проучи откъде идват фалшивите кампании и конспиративни теории. Това, което не се направи от МЗ преди май, а чак сега - да се направят протоколи за лечение на коронавирус, бе похвалено от негова страна. Пламен Таушнов призова хората да носят само медицински маски.

Боряна Ботева, Сдружение за развитие на българското здравеопазване, накрая добави, че всяка крайност - анти и про ваксини - изглежда съмнителна, при точна информация хората ще се ваксинират, категорична бе тя. В тази връзка препоръча на МЗ да работи активно в изчистване на информацията.

В заключение Стойчо Кацаров обясни, че делта вариантът е най-смъртоносен. Здравната система се справя добре, но следващите две седмици ще са критични.

Той се обърна към всички медици, но най-вече в реанимациите, и посочи, че се гордее с тях за саможертвата, която правят. Това не е само здравна криза, а национално бедствие, здравната система не може да се справи сама, без участието на всички нас като граждани, каза здравният министър. Ако не се вземем в ръце...". Кацаров призова гражданите да ограничат контактите си, да носят "проклетите маски", да се дезинфекцират, да се стои на дистанция. И най вече - "ваксинирайте се", призова Кацаров.

Иван Маджаров: Изпуснахме времето да овладеем COVID-19

Иван Маджаров: Изпуснахме времето да овладеем COVID-19

"Ако тези, които трябва да убеждават, не се ваксинират, е логично да се запиташ: "аз, който имам по-малко знания, защо да го правя?"

Няма повече време за отлагане - ваксините са ефективни, в страните, в които са се ваксинирали, умират много малко хора. Над 3 милиарда вече са се ваксинирали, анализира той. Кацаров отново каза, че следващите седмици ще са критични и призова да бъдем отговорни като хора.

Пресконференцията приключи символно - министърът и всички експерти се хванаха прави за ръка, за да призоват обществото да бъде заедно и отговорно в ситуацията.

Стойчо Кацаров: Обмисля се локдаун, това е последната възможност

Стойчо Кацаров: Обмисля се локдаун, това е последната възможност

Изборите нямат нищо общо с мерките, категоричен е здравният министър