"Ако тези, които трябва да убеждават, не се ваксинират, е логично да се запиташ "аз, който имам по-малко знания, защо да го правя?". Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров пред БНТ.

Той обясни, че огромна част от лекарите са ваксинирани и убеждават хората да се ваксинират. Забавлявайки се с конспиративните теории в социалните мрежи, стигнахме всеки ден във всяко едно студио да обиждаме лекарите. Ако всеки ден обиждаме военните, ще има опасност за националната ни сигурност, негодува Маджаров.

По думите му има хора - жени и мъже, които чакат в таксита, дишат тежко и не могат да бъдат приети в болница. БЛС призова властите да влязат с цялата си строгост за всички лекари, които издават фалшив зелен сертификат.

5643 нови случая на коронавирус, 154 души починаха

5643 нови случая на коронавирус, 154 души починаха

Хоспитализираните с COVID-19 вече са 7 373

В момента, в който стана ясно, че ще се използва зелен сертификат за работното място, той се издигна до ранг на лична карта и паспорт, посочи Маджаров. Той призна, че зеленият сертификат затруднява работата на болниците, но какво трябвало да се случи, за да разберат лекарите, че зеленият сертификат ще да дойде и у нас, като го има по цял свят.

Маджаров уточни, че зеленият сертификат не е въведен внезапно. Когато някой е преболедувал леко вируса, няма достатъчно имунитет и при повторно заразяване с инфекцията вече има увреждане на вътрешните органи.

За тежкото състояние, в което се намират болниците, д-р Маджаров заяви, че има забавена диагностика на онкологични заболявания. Наред с чакащите да бъдат приети с тежко състояние от ковид, други също ще очакват да бъдат диагностицирани. Това е проблем за нашето общество в следващите 10 години с хора, които имат хронични заболявания и ще се лекуват дълго време. Ние ще имаме болно население, предупреди шефът на БЛС.

Владимир Маринов: "Зеленият сертификат" раздели обществото ни

Владимир Маринов: "Зеленият сертификат" раздели обществото ни

Маринов е убеден, че голяма смъртност е породена от това, че здравната ни система не е подготвена да поеме такива кризи

"Изгуби се времето и от май до август, още август започна кризата, времето беше загубено и на практика не се говореше за COVID-19", категоричен бе Иван Маджаров.

Той посочи, че всяка вечер има случаи как пациенти стоят в линейка или в кола и чакат да бъдат приети. Това го имало в началото и в другите държави, но те осъзнали, че трябва да използват това, което им е дала науката - ваксината, но ние не го осъзнахме, съжалява Маджаров.

Той изтъкна, че четвъртата вълна се усеща по това, че хората започват много да звънят на лекарите за съвети какво да правят и да ги питат дали има места в болниците. Когато се превърне цяла болница в интензивно отделение, е ясно, че интензивните легла са с по-ниско ниво и качество на обслужване. "Не очаквайте, че ще получите същата грижа като в едно спокойно време, в което имаше 3-4 медицински сестри. Никога по света не се случва, ако дойде цунами, за всички да има подслон и лодка. Цунамито залива всичко", отсече Иван Маджаров.

Той уточни, че за първи път БЛС чули за чаши с уиски, на които се обсъждал и разпределял бюджета на НЗОК.

анкета

Ще се ваксинирате ли с нарастването на случаите?

Виж резултати

Да, сега вече да 5.7%

Отдавна съм се ваксинирал 52.3%

Може и да побързам, но чакам есента 3.5%

За какво? Така или иначе ще ни затворят 7.9%

Само когато стане задължително 12.2%

Аз съм антиваксър 18.3%