Защо да подам оставка, не чух нито един аргумент. Това е реакцията на управителят на НЗОК Петко Салчев, който няма намерение да се оттегли. Защо му я искат - според него - защото е сезонът на оставките, както е било и през лятото.

Той е съгласен преговорите между Надзора на НЗОК и БЛС да бъдат публични и да се излъчват онлайн. Аз не участвам в преговорния процес и няма как да се крия зад Надзора, отговори на упреците на БЛС.

Има проблем обаче и проблемът е, по думите на Салчев, че мълчи и не говори. "Проблемът е, че мълча и не казвам всичко в момента. Разпределението и преговорният процес не стават в една стая на чаша уиски и председателят на НЗОК не е просто изпълнител на разговори", обясни Петко Салчев в студиото на бТВ. Той настоя преговорите да са на база ясни параметри и да бъдат разписани.

Едновременно с това в студиото той отказа да конкретизира имена и да посочи конкретни хора, които водят разговори на чаша уиски. Особено след като прокуратурата ще идва да проверява дейността на НЗОК. Салчев смята на нея да каже имената. "Аз не пия", отсече шефът на НЗОК.

Припомняме, че мандатът и на предишния директор на НЗОК Дечо Дечев приключи с подобни изказвания, които обаче останаха неуточнени.

Дечо Дечев: Здравето ни се управлява от финансово-корпоративен кръг

Дечо Дечев: Здравето ни се управлява от финансово-корпоративен кръг

За ваксинацията: България заложи на един кон и той се оказа куц

Иначе Петко Салчев е напълно съгласен с заявката на БЛС, че бюджетът на НЗОК не е нито на Касата, нито на Надзорния съвет, но не е и на БЛС, а парите са на българските данъкоплатци, на всеки един гражданин.

Иначе Салчев заяви, че единственото, което в момента спъва изписването на безплатните рецепти за лечение на коронавирус, е нежеланието на БЛС да го приеме и направи. Това няма нищо общо в Рамковия договор и преговори по него за анекс. Технологично и сега могат да се издават тези рецепти, но това ще стане, когато БЛС реши, посочи Салчев. Досега ковид зоните са издали 970 такива рецепти, а личните лекари предписват всякакви лекарства, няма ограничение, а ако лекарите имат забележки към списъка с такива лекарства, то те трябва да се обърнат към експертния съвет на МЗ, който одобрява списъка.

Това, което Салчев е разбрал от заявките на Лекарския съюз е, че искат увеличаване на цената на клиничните пътеки.

БЛС иска разчети и не приема налагане на правила от Касата

БЛС иска разчети и не приема налагане на правила от Касата

Има съмнения за преразпределение на пари

"Най-публичната институция е НЗОК - всеки месец публикуваме отчет, отчет се изпраща и на договорните партньори. Ние не преразпределяме парите, остатъците се разпределят от Надзора. Ние не разпределяме и усвояваме - ние закупуваме дейности, извършени от лечебните заведения и останалите договорни партньори", обясни Петко Салчев.