И личните лекари ще могат да изписват безплатни рецепти на пациенти с COVID-19. Това е сред решенията, взети днес по време на заседание на Надзорния съвет на НЗОК. Тази възможност е в сила от днес, но личните лекари ще имат готовност от понеделник, каза заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Александър Златанов, цитиран от БТА.

Рецептите ще са електронни. Такива рецепти с безплатни лекарства първо бяха дадени като възможност за разкритите ковид зони. Потокът обаче на пациенти към личните лекари не спря и за безплатни лекарства те се насочваха от джипитата към зоните, което само увеличаваше потока и разхождането насам - натам на всъщност разпространяващи заразата пациенти. По данни от преди няколко дни в страната са разкрити над 100 ковид зони.

Само е напрегнато, не изпускаме контрола, уверява Стойчо Кацаров

Само е напрегнато, не изпускаме контрола, уверява Стойчо Кацаров

Правим всичко възможно да не забраняваме плановия прием

Надзорният съвет е взел решение болниците да получат и допълнителни средства. Средно 39 млн.лв. на месец ще се разпределят за болниците до края на годината, в които се лекуват пациенти с COVID-19.

Петко Салчев обясни, че единственото условие е болниците да имат не по-малко от 10 процента от заетите легла, определени със заповед на директора на регионалната здравна инспекция. Болници, които не лекуват COVID-19, ще получат до 85 на сто от бюджета си, допълни проф.Салчев. В НЗОК са предвидени 51 млн.лв., с които ще бъде заплатена извършена от болниците "надлимитна" дейност през 2017 г. и 2018 г., посочи още той.

Следващия месец сумите, предвидени за работещи "на първа линия" ще бъдат 1200 лв., като парите ще са за работата през октомври, уточни проф. Салчев. В края на октомври за работещите на "първа линия" средствата са по 1000 лв. и са за работата през септември.

Безплатните рецепти срещу ковид - поредният фалстарт

Безплатните рецепти срещу ковид - поредният фалстарт

Хаосът от недомислени решения дотолкова стресира заболелите, че последната им грижа са безплатните лекарства. А и кой каза безплатни?

В близките 10-14 дни ще има резултати от наложените допълнителни противоепидемични мерки, смята още Златанов. Ако сегашните мерки не доведат до добър резултат, ще предприемем по-сериозни, допълни още той.

В отговор на въпрос за исканата му от някои лекарски колегии оставка заради непрозрачно разпределение на средствата шефът на НЗОК Салчев заяви, че според него не е време да се говори за оставки сега.