Личните лекари са готови да се включат моментално с изписването на безплатните лекарства с коронавирус и да поемат функциите на т.нар. ковид зони. В момента те не работят - главно заради липсата на специалисти или заради невъзможност да се отдели вход само за тях. Това заяви в студиото на БТВ Георги Миндов от Столичната колегия на личните лекари. Той посочи, че така или иначе личните лекари и в момента обслужват пациентите с коронавирус.

Сериозна критика Миндов изказа по отношение на списъка с лекарства, който е утвърден от МЗ и се поема от Здравната каса. От една страна в списъка има 3 лекарства, които са частично платени, от друга има и лекарство, което е неприложимо в домашно условия - това са инжекции, които пациентите сами трябва да си поставят. А и това лекарство го няма в аптеките, тъй като наличните количества са блокирани за болничното лечение.

Най-големият проблем обаче според Миндов е, че това са лекарства, които се прилагат вече на втория етап от заболяването - когато пациентът има усложнения и вторични инфекции. Лекарствата, които се включват още в началото на заболяването, изобщо ги няма в списъка.

Миндов пита: "Какво прави пациентът, той е установен, минал е вече през личния си лекар при разболяването, а вече на втория етап, когато има усложнения, тръгва кихащ и кашлящ да пътува или ходи до т.нар. ковид зона, за да получи рецепта, а след това и до аптеката, за да си получи лекарствата?"

Разкриваме над 100 COVID зони за безплатно лечение извън болниците

Разкриваме над 100 COVID зони за безплатно лечение извън болниците

От тях ще могат да се възползват пациенти с леки или средно тежки симптоми

Иначе идеята за ковид зони е добра, но на практика не може да се реализира, посочи Миндов.

Личният лекар сподели впечатленията си от процеса на ваксинацията: Интересът към ваксините спадна, но се появи интерес към реваксинацията. Естествено за тези, които вече са ваксинирани.

Съветът към МЗ препоръча бустер доза на Pfizer/BionTech

Съветът към МЗ препоръча бустер доза на Pfizer/BionTech

За възрастни, лекари в риск и имунокомпрометирани

Към момента данните от столицата показват, че под 1% ваксинирани са се разболели. От 565 000, 13 души са приети в болница за лечение. Има и двама починали от инфекцията, които преди това са преминали пълен курс на ваксинация.

Настоящото развитие на епидемията показва пик на заболелите деца, включително и в кърмаческа възраст, както и на хората между 40 и 49-годишна възраст. Има обаче и пик на починалите над 65-годишна възраст. Смъртността достига 90% при приетите в реанимация, тъй като този щам се отличава с тежка патология.

Към момента има недостиг на детски реанимационни легла. 

1835 нови носители на коронавирус, 99 души починаха

1835 нови носители на коронавирус, 99 души починаха

Активните случаи са 41 752...