Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката предлага да се въведе допълнителна или бустер дозата от иРНК ваксината на Pfizer/BionTech, поради подадена от производителя заявка за одобрение прилагане на допълнителна доза пред Европейската агенция по лекарствата.

Очаква се допълнителна информация от ЕМА за ваксинирани с кои ваксини срещу СOVID-19 ще се прилага тази допълнителна или бустер доза.

Препоръката се отнася за имунокомпрометирани лица, лица с имунни дефицити и с онкологични заболявания, възрастни над 65 години, медицински лица с висок риск от заразяване и лицата в домовете за възрастни и от резидентен тип.

Интервалът на прилагане на бустерна доза при завършен ваксинационен курс следва да е най-рано след 6 месеца. Съветът препоръчва този срок да е 8 месеца след завършен ваксинационен цикъл, когато се касае за лица в домове за възрастни хора и социални институции; медицински персонал с висок риск от заразяване и лица над 65 години.

При лица, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация - такива с първични или вторични имунни дефицити и тези с липсващи специфични антитела или имунни клетки срещу коронавируса, препоръчителният интервал за прилагане на допълнителна доза е един месец след завършен ваксинационен цикъл.

Прилагането на ваксината ще бъде по желание на гражданите.

Припомняме, че само преди седмица същият експертен консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката излезе с позиция, в която призовава да не се прибързва с решението.

Ива Христова очаква скоро решение за бустер доза у нас

Ива Христова очаква скоро решение за бустер доза у нас

За хора с имунен дефицит, за онкоболни, както и за възрастни над 65 г.

Насоките за прилагането на бустер доза на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката:  

1) имунокомпрометирани лица:

- лица с първични и вторични (напр. ХИВ инфекция/СПИН) имунни дефицити;

- лица с онкологични заболявания; трансплантирани пациенти на имуносупресивна терапия; хемодиализирани; както и пациенти на цитостатична или кортикостероидна терапия;

2) лица в домове за възрастни хора и социални институции за настаняване от резидентен тип;

3) медицински персонал с висок риск от заразяване;

4) лица над 65 години;

5) лица, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация (липсващи специфични антитела или имунни клетки срещу коронавируса) един месец след завършен ваксинационен цикъл.

Препоръчителните условия за прилагане на ваксината са:

∙ лицето да е преминало пълен ваксинационен цикъл и да не попада в противопоказанията за прилагане на следваща доза;

∙ преди прилагане на допълнителна доза да се извършва клиничен преглед и преценка на състоянието от ОПЛ или специалист на желаещия за поставяне на ваксината;

∙ ако лицата, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация и имат отрицателен резултат от изследване на имунен отговор, да се извърши оценка на имунния статус за изключване на първичен или вторичен имунен дефицит;

∙ желателно е преди прилагане на допълнителна доза при възможност да се изследват специфични антитела и/или имунни клетки след завършен ваксинационен цикъл.

Очаква се заповедта на министъра да излезе утре.

Кацаров задал 4 въпроса към експертите за бустер дозата

Кацаров задал 4 въпроса към експертите за бустер дозата

Очаква ковидзоните да станат 150

Припомняме и че американската администрация по храните и лекарствата също препоръча прилагането на бустерна доза при възрастни и хронично болни, след като в края на август месец даде пълно одобрение на ваксината Pfizer/BioNTech срещу Covid-19 за хора на възраст над 16 години.

ЕМА: Няма спешна нужда от бустерни дози за ваксинираните

ЕМА: Няма спешна нужда от бустерни дози за ваксинираните

Спазването на мерките е от значение, уверяват от ЕМА и ЕCDC