От утре, 17 септември, пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, които са преминали през COVID зоните, вече ще получават безплатни лекарства.

Също така ще имат възможност да им бъдат извършвани клинични прегледи, лабораторни изследвания, както и да им бъдат направени рентгенови снимки.

За първи път НЗОК ще заплаща лечението на пациентите с коронавирусна инфекция, които се лекуват в домашни условия.

Вече са разкрити около 50 COVID зони за извънболнично лечение на пациенти с коронавирус. В тях ще работят лекар и медицинска сестра от съответното ДКЦ или медицински център.

Лекарствата, които ще бъдат отпускани на пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, са разпределени в три групи - антибиотици, кортикостероиди и медикаменти, повлияващи кръвосъсирването.

Болниците да поддържат резерв от лекарства за COVID-19 обсъждат от МЗ

Болниците да поддържат резерв от лекарства за COVID-19 обсъждат от МЗ

Описват критериите и редът, при които резервът ще се разпределя и използва

От МЗ прилагат и списъка с безплатни лекарства:

  • Cefuroxime
  • Azithromycin
  • Levofloxacin
  • Enoxaparin
  • Nadroparin
  • Bromhexine
  • Budesonide- Inhalation powder
  • Dexamethasone
  • Clopidogrel

Министерството на здравеопазването ще подпомогне ДКЦ и МЦ, където са разкрити COVID зони, с апаратура на стойност до 50 000 лева. Те ще получат и пулсоксиметри, които ще бъдат давани на пациентите, за да следят кислородната си сатурация в домашни условия.

Пред поредния пик на COVID-19 - как ще ни лекуват в домашни условия

Пред поредния пик на COVID-19 - как ще ни лекуват в домашни условия

По разчети на МЗ ще са необходими 67 млн. лв., които могат да бъдат осигурени, ако се актуализира бюджетът на НЗОК, сумата е изчислена на база 40 000 пациенти на доболнично лечение, стискаме палци да сме сред тези 40 000 леки случая

Припомняме, в актуализацията на бюджета за Министерството на здравеопазването бяха предвидени средства в размер до 224 035 600 лв. за закупуване на допълнителни количества ваксини срещу COVID-19, за подкрепа на работещите на първа линия в борбата с пандемията, както и за осигуряване на лекарствени продукти за лечение на COVID-19. За закупуване на "Ремдесивир" се отпускат допълнителни 16,6 млн. лева.