Много е лесно да се критикува със задна дата, но никой нямаше да приеме мерките, които са в сила сега, преди 15 септември. В това е убеден служебният образователен министър акад. Николай Денков. По думите на Денков в ефира на БНТ, прави се прави това, което трябва да се направи, но когато обществото е готово да приеме мерките.

Нека да погледнем каква е съпротивата днес, когато сме върха на вълната, призова Денков.

Не всички деца се завръщат в училище, защото фирми подвели МЗ и не всички тестове пристигнали в склада. Припомняме, че вчера здравният министър Стойчо Кацаров съобщи, че едната фирма е сключила договор за доставка на тестове за учениците, след което е изчезнала.

Всеки, който не спазва правилата, трябва да си носи последствията. Учител, който не дойде на работа, трябва да излезе в отпуска, а родител, който не пуска детето си на училище с щадящи тестове, това си е негова отговорност. Ако падне заболеваемостта под 250 на 100 000, тогава тестването ще стане излишно.

Отново над 1000 души с COVID-19 приети в болница за ден

Отново над 1000 души с COVID-19 приети в болница за ден

Към 10 ноември активните случаи са 115 052

Той отбеляза, че това, което се вижда досега е, че обществото не иска да спазва общите правила, които гарантират общо здраве. Всеки е готов да пази собственото си дете, но готови ли сме да пазим другите деца. Не сме готови, посочи Денков.

За него е ненормално неразбирането, че когато се създава такава среда, се създава риск за учителите. Министърът на здравеопазването има основна цел да осигури здравето на хората, а МОН сме тези, които трябва да създадем организацията с наличните тестове.

Денят днес и следващите дни са изключително важни и ако успеем в тази акция всички заедно, може би никога няма да оставим децата в дистанционно обучение. Дайте да се опитаме да го направим, отколкото да не го направим, призова Денков. Детските градини и ясли продължават да работят в настоящите условия.

Учениците в 15 области остават да се обучават вкъщи

Учениците в 15 области остават да се обучават вкъщи

Когато тестовете пристигнат, родители ще бъда уведомени

Николай Денков посочи основни правила за тестването на учениците: Пред училището децата не могат да бъдат тествани. Тестовете се правят вътре в класната стая, по определен ред не от родителите, а от екипите в класните стаи. И децата, и доброволците влизат с маски в клас, прави се тестването отново с маски. Положителните се отделят, а другите продължават да учат. 24 часа родителите имат право да направят бърз антигенен тест или ПСР, който да потвърди, че резултатът е положителен, като тогава се карантинира паралелката. Родителите имат опция да отидат на работа или да изчакат половин час, но няма как да бъдат оставени деца, които са вирусоносители, в училище.

"Учителят не може да откаже да бъде тестван, да няма зелен сертификат и да преподава. Това е забранено", категоричен бе Денков. Ако учителят откаже да бъде тестван, директорът трябва да намери заместващ учител. Ако не се намери, тогава децата ще трябва да останат да учат онлайн, обясни Денков.

Условията за присъствено обучение на начален курс са три - тествани деца, осигурени тестове и да има родители, които са съгласни. Едно от тези три неща да липсва - онлайн обучението продължава.