Внимателно с думите на успокоение на здравния министър Стойчо Кацаров. Новият вариант на вируса е вече в Белгия. Това заяви представителят на СЗО у нас Михаил Околийски в студиото на БНТ. България ще бъде застигната от 5-та, 6-та или 7-ма вълна, убеден е той, за което и предупреди.

Нормално е вирусът да се развива и тази нова вълна не е нещо неочаквано. Има все още 30% неваксинирани в Европа и това дава благодатна почва за развитие на вируса. Като напълно нормално той определи реакцията на въвеждане на нови строги мерки и локдаун в редица европейски държави. Това са правителства, които искат да предпазят своите граждани, заяви Околийски.

Чудеса от храброст е направил министъра по отношение на включване на здравни мерки в Плана за възстановяване и устойчивост, но така или иначе едно служебно правителство е с по-скоро вързани ръце, оцени работата на министър Кацаров Околийски.

26% от българските медици са ваксинирани по данни на СЗО. Михаил Околийски посочи, че здравната организация разполага с различни данни от тези на МЗ и то без да коментират заявките на предишното правителство, което "говореше за 100% защита сред медицинското съсловие". И досега медици дават жертви, излизат от строя да се лекуват и то дълго. Околийски не може да си обясни тази съпротива и неверие именно сред медицинското съсловие.

Как българският лекар да се ваксинира - това е много важен въпрос и той трябва да бъде отправен към БЛС. Още в началото се допусна личните лекари да не бъдат въвлечени в кампанията по ваксиниране, те не бяха направени партньори в тази кампания по ваксинация, включително и че лекари разпространяват конспиративни теории.

При учителите ваксиналното покритие е малко по-високо - 34% пак по данни на СЗО. Но въпреки това при фактите от застаряващо съсловие за Околийски ситуацията е изключително непонятна.

Последното изследване на организацията показва, че едва 12% са категоричните противници на ваксините, останалите са така наречените скептици, които могат да бъдат убедени и върху това трябва да се наблегне, препоръча Околийски: "Ползите от ваксинацията не стигнаха до ушите, а и сърцата на гражданите."

The Economist: Задължителната ваксинация набира сили в Европа

The Economist: Задължителната ваксинация набира сили в Европа

Смъртоносната нова Covid вълна в Европа е посрещната от радикализация и агресия