Правителството на Словения, в опит да ограничи бързото разрастване на епидемията от Covid-19, прие в петък редица нови ограничителни мерки, но не и локдаун, както препоръчват някои здравни експерти, тъй като болничният капацитет за пациенти с Covid-19 е на ръба на възможностите, съобщи News.cn.

Новите мерки влизат в сила от понеделник, включително намаляването на работното време на кафенета и барове и забрана за събиране на хора, които не са членове на едно домакинство. Възрастовата граница за лицата, които трябва да притежават зелен сертификат е намалена от 15 на 12 години, а удостоверенията за Covid-19 ще се считат за валидни само при идентификация с документ за самоличност.

Конституционният съд в Словения блокира задължителното ваксиниране на държавните служители

Конституционният съд в Словения блокира задължителното ваксиниране на държавните служители

Часове преди плана на правителството да влезе в сила

Заведенията за хранене ще останат отворени, но работното им време ще бъде съкратено от 5 до 22 часа, а гостите ще могат да се обслужват само на маси на подходящо разстояние. За всеки посетител е необходимо да се осигурят поне 10 кв. м пространство, в магазините на входа трябва да се посочи колко души могат да бъдат вътре едновременно, маски от плат вече не могат да се използват, а трябва да са хирургически или тип FFP2, съобщи правителството след заседанието, което продължи до късно през нощта.

До второ нареждане всички нощни клубове и дискотеки ще бъдат затворени, посетителите на обществени културни и спортни събития трябва да бъдат настанени на подходящо разстояние, а изискването за зелен сертификат и маски е задължително за посещение на религиозни церемонии, както и спазването на социална дистанция между поклонниците. Правителството запазва присъственото образование, но е наредило учениците да се тестват за коронавирус три пъти седмично от понеделник, 15 ноември, вместо два пъти седмично, както преди.