Конституционният съд на Словения блокира правителствения план да направи ваксините срещу коронавируса задължителни за държавните служители, часове преди той да влезе в сила, предаде "Франс прес".

Правителството планираше да изисква около 31 000 души, включително държавни служители, полицаи и войници, да бъдат или ваксинирани, или да са се възстановили от COVID-19, за да продължат да работят.

Заповедта трябваше да влезе в сила утре, но в отговор на жалба срещу мярката, подадена от синдиката на полицейските служители, съдът реши да блокира нейното изпълнение.

Сълзотворен газ и водни оръдия срещу антиваксъри в Словения

Сълзотворен газ и водни оръдия срещу антиваксъри в Словения

Протестиращите срещу Covid мерките хвърляха бутилки и други предмети по полицията

В решението си съдът постанови, че "въпреки много сериозната епидемична ситуация", той смята, че "прилагането на потенциално противоконституционната (мярка)... ще има по-лоши последици от забавянето на изпълнението".

Блокирането на заповедта ще остане в сила, докато съдът не се произнесе окончателно по жалбата, подадена от полицейския синдикат, но не е определена дата за това.

Министърът на публичната администрация Бостян Коритник заяви пред репортери, че "съжалява за решението на съда, но абсолютно ще го изпълни".

Словения спря ваксината на Johnson&Johnson след смърт на млада жена

Словения спря ваксината на Johnson&Johnson след смърт на млада жена

Получила е мозъчен кръвоизлив…

Той настоя, че заповедта за ваксиниране целяла "осигуряване на по-безопасни условия на труд в помещенията под отговорност на правителството".

Съгласно мярката служителите бяха изправени пред загуба на работа, ако са отхвърлили ваксинацията и позицията им не им е позволявала да работят от вкъщи.

Словения е ваксинирала само 45 процента от своите 2 млн. души, което е едно от най-ниските нива в Европейския съюз.

Словения въвежда задължителна ваксинация за служители

Словения въвежда задължителна ваксинация за служители

Който иска да работи - първа доза Covid ваксина до 1 октомври, а втората до 1 ноември

Нарастващият брой на заразените накара властите да въведат нови мерки, включително форма на здравен пропуск, който трябва да се показва на работните места и в магазините.

Здравните власти казват, че тези мерки са допринесли за рязкото увеличение на ваксинациите.

Все по-голям брой страни предприеха стъпки за засилване на ваксинацията си, включително Франция и Италия, където здравните работници трябва да бъдат имунизирани.